GÖÇMEN VE SIĞINMACILARLA SOSYAL HİZMET Dersi Türkiye’de Göç, Göçmen ve Sığınmacılar: Tarihsel Gelişim soru detayı:
SORU: 1960’larda, işlevsel yönleriyle heyecanla karşılanan Türkiye’den gelen göçmen işçiler, 1970’lerde nasıl görülmeye başlanmıştır?
1960’larda, işlevsel yönleriyle heyecanla karşılanan Türkiye’den gelen göçmen işçiler, 1970’lerde nasıl görülmeye başlanmıştır?
CEVAP: 1960’larda, işlevsel yönleriyle heyecanla karşılanan Türkiye’den gelen göçmen işçiler, 1970’lerde ekonomik yeniden yapılanma ve işsizlik dönemlerinde ek bir yük olarak görülmeye başlanmıştır. İşçilerin artık istenmediği ve gereksiz olarak algılandığı dönemde medya da Türk göçmen işçilerin Müslüman bir alt kültür oluşturarak Avrupa toplumlarının homojen yapısını bozduğu söylemlerini desteklemeye başlamıştır. Misafir işçilerin misafir olmadıklarının ve işsizlik dönemlerinde de kalacaklarının anlaşılmasıyla bu işçiler ve aileleri istenmeyen, toplumsal yapıyı bozan ve olumsuz anlamda kültürel çeşitlilik getiren unsurlar olarak görülmeye başlanmıştır.
1960’larda, işlevsel yönleriyle heyecanla karşılanan Türkiye’den gelen göçmen işçiler, 1970’lerde ekonomik yeniden yapılanma ve işsizlik dönemlerinde ek bir yük olarak görülmeye başlanmıştır. İşçilerin artık istenmediği ve gereksiz olarak algılandığı dönemde medya da Türk göçmen işçilerin Müslüman bir alt kültür oluşturarak Avrupa toplumlarının homojen yapısını bozduğu söylemlerini desteklemeye başlamıştır. Misafir işçilerin misafir olmadıklarının ve işsizlik dönemlerinde de kalacaklarının anlaşılmasıyla bu işçiler ve aileleri istenmeyen, toplumsal yapıyı bozan ve olumsuz anlamda kültürel çeşitlilik getiren unsurlar olarak görülmeye başlanmıştır.