YAKINÇAĞ AVRUPA TARİHİ Dersi Alman Birliği’nin Kurulmasından Birinci Dünya Savaşı’na Kadar Avrupa (1871-1914) soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

1977-78 Osmanlı Rus Savaşına sebep olan etkenler nelerdir?


CEVAP:

Balkanlarda Hersek’in isyanını Bulgaristan izlemiştir. 1876 yılında İslam dinine geçen bir Bulgar kızın Selanik garında Hıristiyanlar tarafından kaçırılması ve Amerikan konsolosluğunun kapatılması üzerine galeyana gelen halk araya girmek isteyen Almanya ve Fransa konsoloslarını öldürmüştür. Bunun üzerine Fransa, Almanya, Rusya, İtalya ve Avusturya donanmaları Selanik önlerine gelmiştir.
Osmanlı Devleti’nin Bulgar isyanına gecikmesi, Müslüman ile Bulgar halkın karşı karşıya gelmesine ve çatışmasına yol açmıştır. Bulgarlar arasında yaşanan çatışmalar, Hıristiyan katliamı yapıldığı yönünde propaganda malzemesi olarak kullanılmıştır. Bunun sonucu olarak Bulgar ayaklanmasına en büyük tepki Panslavist politika izleyen Rusya’dan gelmiştir.
Babıali’nin Tersane konferansında Bulgaristan ve BosnaHersek’i kaybetmemek için, Meclis-i Umumi’nin sunulan teklifleri oybirliği ile reddetmiştir. Böylece Rusya için Şark Meselesini tek taraflı halletme umudu üzerine Rusya 24 Nisan 1877’de Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etmiştir.