YAKINÇAĞ AVRUPA TARİHİ Dersi II. Dünya Savaşı (1939-1945) soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

2. Dünya Savaşında Afrika cephesini kısaca açıklayınız?


CEVAP:

İtalya’nın 10 Haziran 1940’ta Fransa’ya savaş ilan ederek II. Dünya Savaşına girmesi özellikle İngiltere’yi güç duruma soktu. İtalya’nın Akdeniz’deki kuvvetli donanması sebebiyle Malta ile Süveyş arasındaki bağlantı kesildi. Öte yandan Cezayir ve Tunus’un işgal altındaki Fransız Hükümeti’ne ait oluşu, Cebelitarık ile Malta arasındaki bağlantıyı tehlikeye sokmaktaydı. İtalya, Libya üzerinden Mısır’a doğru harekete geçti.
İngiltere’nin Cebelitarık-Malta-Süveyş-Aden stratejik yolu tehlikeye girmekteydi. İtalya, Libya’da 200.000 kişilik bir kuvvet toplamıştı. İngiltere’nin Mısır’da bulunan ordusu ise daha zayıftı. İtalyan kuvvetleri, Mısır’a karşı 13 Eylül 1940’ta taarruza geçtiler. 16 Eylül’de Mısır toprakları içinde bulunan Sidi-Barrani’yi ele geçirdiler. Bundan sonra iki ay kadar bu cephede bir savaş olmadı. Mısır’daki İngiliz kuvvetleri 8 Aralık 1940’ta karşı taarruza geçtiler. İtalyanlar dayanamayıp geri çekilmeye başladılar ve İngilizler, 1941 yılının Şubat başında Bingazi’yi aldılar. İtalyanlar 130.000 esir vermişler ve 400 tank bırakmışlardı. İtalya’nın bu başarısızlığı üzerine Almanya da Şubat 1941’den itibaren Kuzey Afrika savaşlarına katıldı. Durum tekrar İngiltere’nin aleyhindeydi.
İtalya’nın Habeşistan’da da 200.000 kişilik bir kuvveti vardı. İtalyanlar Temmuz 1941’de Sudan’ı ve İngiliz Somali’sini ele geçirmek için harekete geçtiler. İngiliz kuvvetleri, Kasım 1941’de bu bölgelerde de karşı taarruza geçince İtalyanlar tekrar hezimete uğradılar. İngiliz kuvvetleri 1941 Nisan’ında hem İtalyan Eritre’sini hem de Habeşistan’ı işgal ettiler ve aynı zamanda da İngiliz Somali’sini İtalyanlardan geri aldılar. Doğu Afrika muharebeleri Mayıs 1941’de sona erdi.