DÜNYA EKONOMİSİ Dersi Yeni Dünya Düzeni soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

2008 krizi’nden çıkışı için hangi alternatif öneriler yapılmıştır?


CEVAP:
  • Ekonomik sistemin çöküşüne çare olabilecek yollar çok uzun dönemdir var olan kapitalist sistemin kendi çerçevesi içerisinde yer almakta ve ısrarla başarısızlığa yol açmaktadır.

  • Ekonomiyi yeniden canlandırmak ve kitle tüketimi arttırmak için gerekli değişimlerden biri zenginlik ve gelirin yeniden dağılımının sağlanmasıdır.

  • Zenginlik ve gelir dağılımının düzenlenmesi, tüketim mallarına olan talebi arttırır- ken üretimi de arttıracaktır. Bu durumda işsizler için yeni iş imkânları oluşacak ve devletin vergi gelirleri hem artan işçi hem de firma gelirleri ile birlikte artacaktır.

  • Yukarıdaki şartların oluşabilmesi için ekonomik sistemin yeniden düzenlenme- si gerekir. Ekonomi Neoliberal –Holding Ağırlıklı– Kapitalist politikalardan uzaklaştırılmalı ve çalışanların haklarını koruyacak ve destekleyecek yeni politi- kalar ile yürütülmelidir.

  • Bu tip bir yeniden yapılandırma hâlihazırdaki kapitalist ekonomik sistemin ve sos- yal düzenin transformasyonunu gerektirir. Bu transformasyon çalışan insanların daha fazla hak ve fayda sağlayacakları şekilde olmalıdır.

  • Tüm bunlar sağlandığında toplumun tamamı bu dönüşümden olumlu biçimde et- kilenecektir. Bu değişim tüm insanlığı daha sağlıklı ve refah içerisinde bir düzene kavuşturacak, insanların çoğunluğunun yaşam standartlarını çok ciddi biçimde arttıracak ve ekonomik sistemi tekrarlayan krizlerden kurtaracaktır.