OLAYLARA MÜDAHALE ESASLARI Dersi Güç Kullanımı ve Dikkat Edilecek Hususlar soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yer alan, yakalama ve yakalanan kişi hakkında yapılacak işlemlerle ilgili düzenlemeler nelerdir?


CEVAP:

ÖGHDK’nın (c) ve (j) fıkralarında geçen yakalama, olay yerini ve delilleri koruma ile bu amaçla yakalama yetkileri CMK’nın yakalama ve yakalanan kişi hakkında yapılacak işlemleri içeren madde 90 ve 168’de:

“1. Aşağıda belirtilen hâllerde, herkes tarafından geçici olarak yakalama yapılabilir:

  1.  Kişiye suçu işlerken rastlanması
  2. Suçüstü bir fiilden dolayı izlenen kişinin kaçması olasılığının bulunması veya hemen kimliğini belirleme olanağının bulunmaması.

2. Kolluk görevlileri, tutuklama kararı veya yakalama emri düzenlenmesini gerektiren ve gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde; Cumhuriyet savcısına veya âmirlerine derhâl başvurma olanağı bulunmadığı takdirde, yakalama yetkisine sahiptirler.

Adlî kolluğun olay yerinde aldığı tedbirlere uyulmaması halinde yetkisi (1) Olay yerinde görevine ait işlemlere başlayan adlî kolluk görevlisi, bunların yapılmasına engel olan veya yetkisi içinde aldığı tedbirlere aykırı davranan kişileri, işlemler sonuçlanıncaya kadar ve gerektiğinde zor kullanarak bundan men eder.” olarak düzenlenmiştir.