YER HİZMETLERİ YÖNETİMİ Dersi Yolcu Hizmetleri ve Uygulamaları soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

5682 sayılı Pasaport Kanunu’nca belirlenen Türkiye Cumhuriyeti pasaport çeşitleri nelerdir?


CEVAP:

• Diplomatik (Siyah) Pasaport: Diplomatik pasaportlar, Dışişleri Bakanlığı ile yabancı memleketlerde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik ve Konsoloslukları tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olmayan Bakanlara vb. üst düzey devlet adamlarına ve yurt dışında hükümeti temsilen bulunan üst düzey devlet memurlarına düzenlenen siyah renkli pasaporttur.

• Hususi (Yesil) Pasaport: Hususi pasaportlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski Bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ya da bu kadrolar karşılık gösterilmek ya da T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine diplomatik pasaport verilmesini gerektiren görevlerden başka herhangi bir resmî görev ile ya da kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilmektedir.

• Hizmet (Gri) Pasaportu: Hizmet pasaportları, Hükümetçe, Hususi İdarelerce veya Belediyelerce resmî görev nedeniyle yabancı ülkelere gönderildiklerinde ya da yabancı ülkelerde göreve başlayan kişilere, Türkiye Cumhuriyeti’nin üyesi bulunduğu uluslararası kuruluşlarda memur statüsünde çalışan kişilere, Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilen kişilere altı aydan az olmamak kaydıyla görevi süresince verilmektedir.

• Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport: 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nda belirtilen Diplomatik, Hususi ve Hizmet pasaport başvuru şartlarını sağlayamayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen pasaport çeşididir.

• Geçici Pasaport: Geçici pasaportlar, geçerli bir pasaportun olmadığı ve seyahat belgesinin verildiği pasaport kaybı, pasaportun geçerlilik süresinin bitmesi, Türkiye’ye sınır dışı edilme gibi durumlar için seyahat belgesi yerine geçmektedir. Adına geçici pasaport düzenlenen kişinin Türkiye’ye ya da mukim olduğu (ikamet ettiği) yere dönüsünü sağlamak adına tek seferlik düzenlenen bu evrakta seyahat güzergâhı pasaportun üçüncü sayfasında belirtilmek durumundadır.