ÖZEL GÜVENLİK HİZMETLERİNDE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ Dersi Güvenlik Önlemlerinin Genel İlkeleri soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Ağustos 2002’de uygulamaya giren POLNET
projesinin polislere sağladığı ve sağlayacağı düşünülen avantajlar nelerdir?


CEVAP:

POLNET’in sağladığı yararlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Dağınık ve ilişkisiz bilgiye ulaşım ve kullanımdaki güçlükler ortadan kaldırılacak, belirli anahtarlarla bir bilgi ile ilintili tüm bilgilere güvenilir ve hızlı erişim sağlanabilecektir.
  • Teşkilat içinde bilgi bütünlüğünün sağlanması kolaylaşacaktır. Kurulan bilgi sistemi, şahıs merkezli olduğu için birimler bilgileri kolay bir şekilde aynı şahsa ekleyebilecektir.
  • Bir şahıs, aranan pozisyona düştükten ve bilgisayara girildikten sonra 3 saniye içerisinde ülke genelinde herhangi bir yerden o kişinin bilgisayarda sorgulanması halinde o şahsın arandığı bilinebilecektir.
  • Bilgisayar üzerinde işlem yapan polisin sürekli olarak programlar tarafından uyarılması mümkün olacaktır. Örneğin; sürücü belgesi kontrolü yapan polis, bilgisayar sistemine girdiğinde, eğer şahıs aranıyorsa, polise önce şahsın arandığı bildirilecek, ceza puanı programı daha sonra devreye girecektir.
  • Olaya karışan silah bilgisinin sorgulanması yapılırken, eğer bu silah ruhsatlı ise, sistem otomatik olarak bu silah “x” şahsına ait ve ruhsatlıdır diyerek görevliyi uyaracaktır. Olaya karışan araçların bilgilerinin bilgisayara girilmesi esnasında, araç sahibi hakkındaki bilgiler otomatik olarak gösterilecektir.
  • Bilgi sisteminde aranan şahısların bilgileri olduğu gibi aranan araç bilgileri de olacak ve buna bağlı olarak sorgulamalar ve işlemler esnasında kullanıcı personel uyarılacaktır.
  • Çalıntı kaydı girilmiş eşyaların özel bir numara ile ayırt edici özelliğinin bulunması halinde, eşyanın bulunduğu yerde işlem yapan personele bu eşya “x” yerden çalınmış, “a” karakoluna haber verin diye ikazda bulunulabilecektir.
  • Bilgi siteminden istatistiki bilgiler istenilen her düzeyde ve teşkilatın seyrine yön verecek şekilde alınabilecektir. Örneğin; A ili x caddesinde meydana gelen soygun olayları istatistiği alınabildiği gibi iller ve ülke çapında ihtiyaç duyulan her istatistik günlük olarak alınabilecektir. Bilgiler bilgi sistemindeki veri tabanına online işlendiği için olayların online izlenebilme imkanı sağlanacaktır.