BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ Dersi Alabalık ve Sazan Üretimi soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Alabalık yetiştiriciliğinde su koşulları nelerdir?


CEVAP:

Gökkuşağı Alabalığı yetiştiriciliğinde yararlanı­lan su kaynaklarının başlıcaları şunlardır

  • Kaynak suları
  • Dere veya ırmak suları
  • Göl veya gölet suları
  • Yeraltı suları
  • Deniz suları

Alabalıkların her dönemine göre farklı su sıcaklık istekleri vardır. Alabalık yetiştiriciliğinde kullanılacak su alabalığın değişik evrelerindeki isteklerine cevap verecek niteliklere sahip olmalıdır. Eğer arazide farklı su kaynakları bulunuyorsa farklı dönemlerde ayrı su kaynaklarından yararlanmak da mümkündür.

Genel olarak kışın 5 °C’nin altına düşmeyen, yazın da 20 °C’nin üzerine çıkmayan sularda ya­şamlarını sürdüren alabalıklar için yetiştiricilik koşullarında kuluçka döneminde ve larva 8-12 °C, yavru döneminde 12-15 °C, besi döneminde 15-18 °C’lik sular uygundur. Eğer kademeli olarak artan bir sıcaklık ve yeterli oksijen varsa 20°C’ye kadar da yaşamlarını sorunsuz olarak sürdürebilirler. Balık­lar poikiloterm (soğukkanlı) canlılar oldukları için su sıcaklığı ile balık metabolizması arasındaki ilişki çok önemlidir. Su sıcaklıkları yükseldikçe balığın metabolizma hızı yükselir ve dolayısıyla yem alımı artarak daha iyi büyür. Bu nedenle optimum (en iyi) sıcaklık sınırları içindeki yüksek su sıcaklıkları yetiştiricilikte tercih edilir.

Alabalıklar diğer soğuk su balıkları gibi bol ok­sijenli suları tercih ederler. Bu nedenle yetiştirici­likte en önemli kriter suyun oksijen içeriğidir ve kullanılacak olan suyun oksijen düzeyi hiçbir za­man 6-7 mg/L’nin altına düşmemelidir. Diğer ta­raftan sudaki oksijen miktarı kullanılan su kayna­ğına göre büyük değişiklik gösterir. Kaynak suları kaynaktan hemen işletmeye geliyorsa veya yeraltı suları kullanılıyorsa bu sular oksijence fakir olabi­lirler. Suların oksijen içeriğini artırmak veya zararlı gazların uçmasını sağlamak için en basit ve kolay uygulanır yöntem suyun havuzlara yüksek ve geniş bir yüzeyden akmasını sağlamaktır.

Yetiştiricilik için suyun uygun kalitede olması­nın yanı sıra miktarı da (debi) çok önemlidir. Ge­nel bir ifade ile havuzlara giren su ne kadar fazla ve oksijen seviyesi yüksek ise havuza koyulacak balık miktarı da artırılabilir. Bunun yanı sıra su kayna­ğının mevsimsel değişimi de önemlidir. Özellikle  yaz-sonbahar aylarında miktarı çok azalan ya da kuruyan akar kaynaklara dikkat edilmelidir.