BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ Dersi Alabalık ve Sazan Üretimi soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Alabalıkların beslenmesi nasıldır, kullanılan yemlerin özellikleri nelerdir?


CEVAP:

Alabalık yetiştiriciliğinde larva döneminden başlayarak, özel olarak formüle edilmiş yapay yemler kullanılmaktadır. Bugün ülkemizde alaba­lıkların her dönemine uygun kalite ve büyüklükte yapay yemler üreten modern yem fabrikaları bu­lunmaktadır. Yetiştiricilikte başarı, balığa özgü su ve çevre şartlarının oluşturulmasının yanı sıra yük­sek kaliteli ve balığın tür ve büyüklüğüne uygun yemlerle yapılan beslemeye bağlıdır. Etçil (karni­vor) beslenme özelliklerinden dolayı doğada böcek, balık yavrusu, küçük su canlıları gibi hayvansal gı­dalarla beslenen alabalıkların yemleri de bu özellik­lerine uygun olarak formüle edilir.

Gökkuşağı alabalıklarının yemlerinde protein oranları larva yeminde % 40-50, yavru yeminde % 30-40 ve sofralık balık yeminde ise % 30 düzeyin­dedir. Alabalık yemlerinde yağ içeriği başlangıçta % 4-5 oranında önerilmekte, balık büyüdükçe bu oran artırılmaktadır. Alabalık pelet yemlerinde % 8-12 oranında yağ ve % 42-50 oranında protein üst sınır olarak kabul edilmekle birlikte, özellikle sofralık balık yetiştiriciliğinde kullanılan yemlerde son yıllarda yemin yağ oranı % 18’lere kadar yük­selmiştir. Kaliteli ve uygun bir yem kullanıldığında optimum su sıcaklıklarında alabalıkların yemden yararlanma oranları (yemi ete dönüştürme oranı) 1 civarındadır. Yani 1 kg balık yemi ile 1 kg alabalık üretebilmektedir.

Keseli dönemin bitmesinden itibaren başlayan besleme, pazar boyuna ulaşana kadar devam eder. Balıkların her dönemindeki ağız açıklıklarına uy­gun olarak 0.4 mm büyüklükten başlayan alabalık yemleri, büyüklüğüne göre toz yem, granül yem, pelet yem gibi isimler alır. Yemlerin büyüklüğü ba­lıklar büyüdükçe artırılır. Balıkların en iyi geliştiği (optimum) beslenme su sıcaklığı 16-18°C’ler ara­sındadır. Ancak 5-20 °C’ler arasında balıklar yem alımını sürdürür. Su sıcaklığı arttıkça balıklarda metabolizma hızı da arttığı için balıklar daha fazla yem tüketirler. Ayrıca balıkların yavru döneminde metabolizma hızı büyük balıklara göre daha yüksek dolayısıyla yem gereksinimleri oransal olarak daha fazla olur. Bu nedenle balıkların günlük yem ih­tiyacının belirlenmesinde sıcaklık-balık büyüklüğü tablolarından faydalanılır