OLAYLARA MÜDAHALE ESASLARI Dersi Arama ve Durdurma soru detayı:
SORU:
Arama sırasında alınacak güvenlik tedbirleri nelerdir?
CEVAP:
Arama sırasında özel güvenlik görevlisinin öncelikle kendi güvenliğini sağlaması gerekir. Özel güvenlik görevlisi, görevini yerine getirirken tehlikeli ve öngörülmeyen durumlarla karşılaşabilmektedir.İstatistikler, özel güvenlik görevinin ifasında gereksiz atılganlık ve hatalı davranışlar sonucu ölüm ve yaralanmaların sık olarak meydana geldiğini göstermektedir.
Özel güvenlik görevlisi bilinçli, temkinli, tedbirli, bilgili ve gerekli eğitimi almış olmalıdır. Öncelikle görevine devam edebilmesi için özel güvenlik görevlisinin sağ ve sağlıklı olması gerekir. Özel güvenlik görevlisi mutlak olarak alınması gereken tedbirleri hafife almadan yerine getirmeli, zorunluluk bulunuyor ise veya ihtiyaç hâlinde genel kolluktan acil yardım istemeli ve gelmesini beklemelidir.
Aramada öncelik kişilere sonra eşyaya verilmelidir. Arama işlemi sonuçlandırılmadan tutanak veya belge tanzimine geçilmemelidir. Şüpheli şahsın bıraktığı izlenim, ortamın durumu ve kendi tecrübesini hesaba katarak arama şekil ve yöntemine özel güvenlik görevlisi kendisi karar vermelidir.
Dıştan gelecek tehlikelere karşı duyarlı olmalı ve ışıklandırması yetersiz yerde arama yapmamalıdır. Özel güvenlik görevlisi silahlı olarak görev yapıyorsa, silahını her an kullanıma hazır bulundurmalıdır.
Aranacak kişi veya kitle kontrol altında tutulur ve nazik tavır gösterilir. Gerekli olmadıkça kelepçe kullanılmamalıdır.
Arama bir zorunluluk yoksa en az iki görevliyle yapılmalıdır. Aranan şahıs iyi bir gözlemle değerlendirilmelidir. Vücut hareketleri el ve ayakları her an kontrol altında tutulmalıdır. Aranan kişi dengesi bozulmayacak en zayıf konumuna getirilmelidir. Arama mümkün olduğunca yan-arka pozisyonda ve arka taraftan yaklaşılarak yapılmalıdır. Arama sistematik olarak, aşağıdan yukarıya doğru, çapraz ve bölgeler hâlinde veya yoklama sıvazlama suretiyle yapılmaktadır.
Aranan cismin birden fazla olabileceği dikkate alınmalıdır. Üst araması yapılırken insan onuru ile bağdaşmayan davranışta bulunulmamalıdır. Arama vücudun her bölgesini kapsamalı ve el vücuttan uzaklaştırılmadan sıvazlayarak veya hafif baskı uygulayarak yapılmalıdır. Şahsın başı aşağı doğru serbest bırakarak sarkıtması sağlanmalıdır. Saç ve avuç içi de mutlak olarak aranmalıdır.
Arama yapılırken şahsın tahmin edilenden daha ağır bir suçun faili olması ihtimali unutulmamalıdır. Kural olarak, yaşam açısından yakın bir tehlikenin mevcut olmaması hâlinde, bayanların üst arama işlemleri, bayan görevliler tarafından yapılmalıdır, erkekler erkek görevlice aranmalıdır.