KRİMİNOLOJİ Dersi Kriminolojinin Tarihsel Gelişimi soru detayı:
SORU:
Aydınlanma düşüncesini diğer düşünce biçimlerinden ayıran özellikler nelerdir?
CEVAP:
1. Akıl: Akıl insanın en önemli yeteneğidir. İnsan akıl sayesinde sadece doğru düşünmekle kalmaz aynı zamanda doğru hareket eder. Böylece akıl Aydınlanma düşüncesinde bilginin organize edilmesinde anahtar bir rol üstlenmiştir.
2. İnsan doğası gereği rasyonel ve iyidir. Bu şekilde Aydınlanma düşüncesi Hıristiyanlığın insanın doğuştan kötü olduğu kabulünü reddetmiştir.
3. Hem birey hem de bir bütün olarak insanlık mükemmellik seviyesine ulaşabilir.
4. Tüm insanlar akıl sahibi olduklarından eşittir. Kanun önünde eşitlik ve bireysel hürriyet kavramları da bu dönemin düşüncesinin unsurlarındandır.
5. İnançlar ancak akılla doğrulanabiliyorsa kabul edilir. Bu nedenle, ruhban sınıfının, kutsal metinlerin veya geleneğin otoritesi söz konusu değildir. Bu noktada, Aydınlanma dönemi düşünürlerinin ateizme meyilli oldukları veya ihtimalle deist oldukları vurgulanmalıdır.
6. Aydınlanma düşüncesi, yerel gelenek ve önyargıları değersiz bulur. Deneycilik: Duyu organları yoluyla kavranabilen gerçekler bilginin kaynağıdır.
7. Genel olarak aydınlanma düşüncesi, insan doğasının rasyonel olmayan boyutlarını hafife almaktadır. Bu çerçevede, örneğin bir sanat eseri düzenli ve eğitici olmalıdır. Dehadan ziyade bir zevkin ürünü olmalıdır. Benzer şekilde eğitim, karakter tekâmülü ve duyguların şekillenmesinden ziyade insanı bilgiyle donatmakla yetinmelidir. (Bkz. Oxford Companion to Philosophy)