LOBİCİLİK VE HALKLA İLİŞKİLER Dersi Lobicilikte Temel Aktörler Olarak Baskı Grupları soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Baskı grupları genel olarak hangi unsurları içermektedir? 


CEVAP:

Yapılan olumlu ve eleştirel çok çeşitli tanımın ışığında, baskı grupları genel olarak şu unsurları içermektedir (Ker Dincer, 1998: 7):
• Baskı grupları siyasal katılımın sağlanması yolundaki önemli araçlar arasında yer almaktadır.
• Bireyler tek tek eylemde bulunup siyasal süreci etkilemekte başarılı olamamakta, benzer konumlarda bulunan ya da benzer durumlarla karşılaşan bireyler kendilerini bir noktada birleştirecek, sosyolojik ya da kuramsal yapıların gelişmesini istemektedir. Bu şekilde topluca eyleme uygun bir temel de oluşturulabilmektedir sorunlarla karşılaşan bireyler sahip oldukları bilgi, yetenek ve diğer kaynakları ile çözüm yolları üretmede yetersiz kalabilmekte, işlev topluluğu örgütleyen, onu harekete geçiren ve temsil eden, çözüme ulaştıran bir lider kadrosu tarafından daha kolay gerçekleştirilebilmektedir.
• Baskı gruplarının amacı siyasi iktidarı ele geçirmek değildir. Bu unsur onu diğer örgütlenmiş siyasi kuvvet olan siyasi partilerden ayırmaktadır

• Baskı gruplarının yönlendirdiği baskı gizli veya açık olabilir. Doğrudan bir eylemle kamuoyu ve siyasi iktidar etkilenebiliyorsa bu açık bir baskı; finansal güç gibi bir güç kullanılıyorsa baskı gizli baskı olarak nitelendirilmektedir.
• Baskı grupları sadece siyasi iktidar üzerinde değil, siyasi partiler ve kamuoyu üzerinde de etkili olabilmektedir. Durumun başka bir yönü de, baskı gruplarının, siyasi partiler ve kamuoyu yoluyla siyasi iktidar ve devleti yönetenler üzerinde dolaylı bir baskı gücüne sahip olabilmesidir.
• Tanımlarla varılan son nokta, baskı yapan grubun resmî ya da gayriresmî bir kimliğe sahip olup olmadığı konusudur. Resmî bir kimliğe sahip baskı gruplarının eylemleri genellikle yasal temellere dayanmakta, gayriresmî olanları ise toplumdan bekledikleri desteği tam anlamıyla görememektedir