LOBİCİLİK VE HALKLA İLİŞKİLER Dersi Lobicilikte Temel Aktörler Olarak Baskı Grupları soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Baskı gruplarının çıkarlarını gerçekleştirmede yararlanabilecekleri bazı yöntemler nelerdir? 


CEVAP:

Baskı gruplarının çıkarlarını gerçekleştirmede yararlanabilecekleri bazı yöntemler şu şekilde özetlenebilir (Ker Dincer, 1998: 34-41):

1 İkna: Baskı gruplarının en çok kullandığı ve başarı sağladığı birincil baskı yöntemi, ilgilendikleri devlet görevlisini isteklerinin yerindeliğine inandırmak, ikna etmektir. Ele alınan konulara ilişkin verilerin toplanması, eksiksiz, özenli ve objektif şekilde rapor hâline getirilerek ilgililere –devlet görevlerine, baskı grubu üyelerine ya da medya mensuplarına- sunulması sık başvurulan bilgilendirme temelli bir ikna yoludur. İkna etmenin bir diğer yolu da görüşmelerdir. Görevlilerin ofislerinde birebir konuşmalar yapmakla olumlu sonuç sağlanabilmektedir. 

2 Üyeleri ve Taraftarları Harekete Geçirme: baskı yöntemi doğrudan üyelerini ve taraftarlarını harekete geçirmektir. Eyleme dönük harekete geçmenin iki yolu vardır; doğrudan eylemler ve grevler.
3 Doğrudan Eylemler: Yasal düzenlemeler çerçevesinde düzenlenen doğrudan eylemler aracılığıyla baskı grupları, siyasal karar mercilerini alacakları kararların etkiler.

4 Grevler ve Boykotlar:  ikinci tür eylem grevler başlığı altında toplanan, boykot ve direnişi de kapsayan, zorlayıcı ve organize hareketlerdir.

5 Hukuksal ya da Meşru Yol:  Baskı gruplarının görüşlerini savunmak ve bunların siyasi mekanizma tarafından kabul edilmesini sağlamak için denedikleri bir diğer yöntem de hukuksal ya da meşru yoldur.

6 Medya: Genel olarak medya olarak adlandırılan yazılı, sözlü ve görüntülü iletişim araçlarının istenilen yönde kullanımı etkin bir baskı yöntemi olabilmekte, önemli görevler üstlenmektedir. Medya öncelikli olarak baskı gruplarının fikirlerini topluma duyurmasında etkili olurken, yeri geldiğinde, tehdit unsuru da oluşturmaktadır.

7 Hükümet çalışmalarını engelleme: baskı yöntemi olarak kullanıldığında üç yolun yardımına başvurulmaktadır. Bunlar; kamu idareleri ile işbirliğine gidilmesi, finansal bunalımlar yaratma ve vergi ödemeden kaçınmadır.

8 Tehdit: baskı grupları, kendi çıkarlarına uygun kararların alınmadığı yasaların çıkarılmadığı durumlarda tehdit metoduna başvurabilir. Tehdit tekniği devlet görevlilerinin yeterli düzeyde otoriteye sahip olmadıkları dönemlerde tercih edilmektedir. Baskı grubu temsilcileri böyle durumlarda isteklerini açıkça ifade ederler.

9 Maddi çıkarlar:  denilince para, baskı gruplarınca güçlü etki imkânı sağlayan ve birçok kapının açılmasında rol oynayan bir unsur olarak görülmektedir.

10 Lobi faaliyetleri:Lobicilik; lobi, lobi faaliyetleri ve lobici gibi unsurlardan oluşan bir bütündür.Lobicilik, siyasi mekanizmada yer alan kişilere seslerini duyurmak isteyen kişiler, iş grupları, lobiler ya da yabancı ülkeler vb. tarafından yürütülen bir dizi çalışmaya verilen genel addır.  Lobiciliğin son bileşeni lobiler ise aynı amaç etrafında toplanmış ortak bir çıkara sahip kişilerden oluşan bir tür baskı grubudur.