YER HİZMETLERİ YÖNETİMİ Dersi Yolcu Hizmetleri ve Uygulamaları soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Bilet çeşitlilikleri nelerdir?


CEVAP:

• Manuel bilet: Herhangi bir sistem kullanılmaksızın elle yazılan bilettir. Muhasebe, acente, uçuş ve yolcu kuponları olmak üzere en az dört nüshadan oluşmaktadır. Bilet kapağında bilet numarası, hava yolu adı, amblemi ve açık adresi gibi bilgiler bulunmaktadır. Ayrıca yolcu hakları ve hava yoluyla taşınmasına izin verilen ya da yasaklı olan maddelere ilişkin ek bilgilerin yer aldığı sayfalar da mevcuttur.

• Otomatik bilet (TAT, Transitional Automated Tickets/Geçişli Otomatik Bilet): Manuel bilet ile aynı bilgileri ve aynı kuponları içeren bir sistem (bilgisayar) kullanılarak düzenlenen bilettir.

• ATB bilet (Automated Ticket and Boarding Pass/Otomatik Bilet ve Biniş Kartı): Arka yüzünde, uçuş bilgilerinin yer aldığı manyetik bir şerit bulunan, aynı zamanda karton bilet olarak da adlandırılan ATB bilet, manuel bilet ile aynı bilgileri ve aynı kuponları içermektedir. Diğer bilet çeşitlerinden farklı olarak bilet bünyesinde uçağa kabul esnasında kullanılan biniş kartı (boarding pass) da yer almaktadır.

• Elektronik bilet (E-Ticket): Yolcuların basılı (kâğıt) bir bilet olmaksızın, seyahat etmelerine imkân sağlayan bir uygulamadır. Bu uygulamada bilet imajı, bilgisayar ortamındaki sistemde yani elektronik veri tabanında tutulmaktadır. Elektronik bilet uygulamasında yolcuya sadece “Itinerary receipt” olarak adlandırılan ve seyahat detaylarını içeren bir doküman verilmektedir. Bu doküman aynı zamanda yolcu ile hava yolu arasındaki hukuki anlaşmayı da belgelemektedir.