İŞLETME ANALİTİĞİ Dersi İşletme Analitiği: Temel Kavramlar soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Bilgi sistemleri hakkında yazılan tüm kitaplar, veri, durumbilgisi ve yöntembilgisi kavramlarını aydınlatarak işe başlarlar. Bu üç kavramın tanımlarında bir fikir birliği olmasına karşın, Türkçe karşılıkları konusunda ortak bir görüşte buluşulamamış olsa da kitapta açıklanan kadarıyla durumbilgisi kavramının tanımı nedir?


CEVAP:

Anlamlandırılabilen, verilerden bir sorgu, bir formül, bir hesaplama veya bir işlem sonucu elde edilen bilgiler için kullanılır. Bir karar vericinin kararını etkileme, belirleme ve değiştirme yeteneği olan bilgi türüdür. Durumbilgisi, bir ürünün maliyetinin 250 TL olması, aylık talebinin ortalama 2000 adet olması, o ürün için harcanan işçilik saatleri toplamının 75 dakika olması, firmanın o ürün özelinde pazardaki payının %12 olması ve benzeri bilgilerdir. Bir verinin durumbilgisi olması için onun ne olduğunun biliniyor yani tanımının olması, yanı sıra anlamlı bir şekilde sunulabilir olması gerekir.

Bunu aşağıdaki gibi formülleştirmek mümkündür.

Durumbilgisi=f(Veri; Tanımı; Sunumu)


Örneğin, “AZ2553 kodlu ürünün maliyetinin 250 TL olması” durumbilgisinde “250TL” veri, “AZ2553 kodlu ürünün maliyeti” onun tanımı, bunun bir işletme raporunda yer alması ise sunumunu ifade eder.