YAŞLI PSİKOLOJİSİ Dersi GELİŞİM PSİKOLOJİSİNDE KULLANILAN ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Bilimsel bilginin sahip olması gereken özellikler nelerdir?


CEVAP:

Bu ortak niteliklerin başında nesnel olarak ölçülebilirlik gelmektedir. Bilginin nesnel olarak ölçülebilirliği o bilginin bilimsel ölçme araçları yardımıyla ölçülebilmesi anlamındadır. Örneğin yaşlıların özgüven duygusunu ölçmek için bilimsel yollarla geliştirilmiş bir özgüven ölçeğine ihtiyacımız vardır. Aksi halde sadece kişisel gözlemlerimiz ve görüşlerimize dayalı bir çalışma yapmış oluruz.
Bilimsel bilginin diğer bir özelliği ise veriye dayalı olmasıdır. Bir bilginin veriye dayalı olması o bilgiyi ölçmek için bir ölçme aracının olduğu ve o ölçme aracı yardımıyla bilgilerin elde edildiği anlamına gelmektedir. Örneğin elimizde veri olmadan yaşlıların daha sabırlı olduklarını ileri süremeyiz. Bunu söyleyebilmek için bir araştırmanın yapılmış olması ve araştırma sonunda bu bilginin ortaya konmuş olması gerekmektedir.
Bilimsel bilginin diğer bir niteliği ise tekrarlanabilir bir özellik göstermesidir. Bilimsel olarak yapılmış olan bir araştırmanın kolaylıkla tekrarlanabilir yöntem izlemesi gerekmektedir. Diğer bir ifade ile bir bilimsel araştırma yapıldıysa mutlaka bilimsel olan bir yol ve yöntem izlenmiştir. Bu, eğer bu yol veya yöntemi izlerse bir başka araştırmacı da benzer sonuçlara ulaşabilir anlamına gelmektedir. Kısacası bilimsel araştırmalar tekrar edilebilir bir özellik göstermektedir. Bu nedenle araştırmaların tekrarlanabilmesi için raporlaştırma son derece önemlidir (Erkuş, 2009). Bilimsel araştırmalar bu nedenle belli bir düzeni olan raporlar şeklinde yazılır ve bilimsel kaynaklarda yayınlanırlar. Bilimsel yazılar, bilimsel ma- kaleler, kitaplar raporlaştırmaların ürünüdürler. Raporlaştırma bilimsel bilginin hem başka bilim insanlarına hem de diğer insanlara ulaşması, yararlı olması amacıyla yapılmaktadır.