aof.sorular.net
İşletme Bilgi Sistemleri
İŞLETME BİLGİ SİSTEMLERİ Dersi ÜRETİM BİLGİ SİSTEMLERİ soru cevapları
İŞLETME BİLGİ SİSTEMLERİ Dersi ÜRETİM BİLGİ SİSTEMLERİ soru detayı:
SORU:
Bir ERP üretim modülünün içerdiği bileşenler neler olabilir:
CEVAP:
ERP sistemleri, işletmenin üretim faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla sistematik olarak çalışan modüller içerir. Özellikle bilgisayarla tümleşik imalat için oluşturulmuş bir ERP üretim modülü bileşenleri (S:150, Şekil 6.11)’de görülmektedir. Bu yapıya göre üretim modülü üç ana başlık altında incelenebilir. Mühendislik, üretim planlama ve kontrol, esnek imalat sistem üretim faaliyetleriyle doğrudan ilişkili bileşenlerken işletme raporları bileşeni, işletmenin diğer fonksiyonel alanlarını da ilgilendiren bileşenlerdendir.
- Mühendislik Bilgi Sistemleri (Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD), Bilgisayar Destekli Mühendislik (CAE))
- Esnek İmalat Sistemleri
- CAM: Bilgisayar Destekli İmalat
- GT: Grup Teknolojisi benzer parçaların gruplanarak işlendiği ve hazırlık sürelerinden ve malzeme taşınma sürelerinden tasarruf sağlayan imalat teknolojisidir.
- CAPP: Bilgisayar Destekli Süreç Planlama ürün mühendisliği üretim süreci tasarımıyla üretim planları arasındaki bağlantıyı sağlar. CAPP muhtemelen karmaşık ve çoklu üretim ortamlarında süreç planlarını düzenleyerek işlem ve maliyetleri en aza indirecek optimizasyonu gerçekleştiren yazılımlardır.
- CNC: Bilgisayarlı Sayısal Kontrollü Tezgâh.
- Otomatik Veri Toplama: Barkod, RFID ve diğer teknolojiler yardımıyla üretim sürecinden otomatik bilgi toplama faaliyetidir. Bu sayede üretim sürecinde anlık bilgilere ulaşılabilmekte ve parçaların yönlendirilmesi sağlanabilmektedir.
- Üretim, Planlama ve Kontrol
- MRP II: İmalat Kaynak Yönetimi.
- MPS: Ana Üretim Programı (Master Production Plan - MPS) işletmenin hangi ürünü hangi miktarda ve hangi tarihte üreteceğini gösteren planlara verilen isimdir. Müşteri sipariş bilgileri, talep tahmin miktarları ve kapasite planlama bilgileri kullanılarak hazırlanan plan malzeme ihtiyaç planlaması tarafından ayrıntılandırılır.
- MRP: Malzeme ihtiyaç planlaması ana üretim programında yer alan üretim bilgileri ve ürün ağacı bilgileri kullanılarak, malzeme ihtiyacını belirleyen bileşendir. Stoklarda gerekli malzeme ya da ara ürünün olamaması durumunda imalat ya da satın alma emri oluşturmaktadır.
- CRP: Kapasite Kaynak Planlama (Capacity Requirements Planning) süreci malzeme ihtiyaç planlarını zaman temelli işgücü ve makine kullanım çizelgelerine dönüştürür. CRP ürün işlem rotaları, çalışma süre ve takvimlerini, mevcut iş istasyonu kullanım bilgilerini planlama faaliyetlerini içermektedir.
- SCF: Atölye Kontrolü (Shop Şoor Control) imalat ortamındaki üretim sürecini anlık izleyerek, parçaların üretim süreçlerini denetler. Bitmiş ürün envanter kontrolünü gerçekleştirir.
- DRP: Dağıtım İhtiyaç Planlaması (Distribution Requirements Planning), üretim kapasitesinin ve stok alanlarının etkin şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla ürün ya da malzemelerin dağıtım planlamasını gerçekleştirir.
- JIT: Tam zamanında Üretim (Just in Time) stok verimliliğini arttıran bir üretim stratejisidir. Üretim anında bir sonraki işlemi göz önünde bulundurarak iş sırasını belirler. Üretim ve stok maliyetlerini en aza indirmeyi amaçlayan strateji, Toyota Üretim Sistemi olarak da adlandırılır.
- Kalite Yönetimi: Üretim faaliyetlerinin kalite süreçlerine ilişkin yazılımları içeren ERP modülüdür.