MALİYET ANALİZLERİ Dersi SİPARİŞ MALİYETİ SİSTEMİ soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Bir siparişe (iş emrine), ilgili tüm üretim giderlerinin yüklenebilmesi için hangi işlemlerin yapılması gerekir?


CEVAP:

Bir siparişe (iş emrine), ilgili tüm üretim giderlerinin yüklenebilmesi için de aşağıdaki işlemlerin yapılması gerekir:

Üretimine başlanılacak her bir siparişe (mamul ya da mamul grubuna) ayrı bir “Sipariş Maliyet Kartı” açılır ve her bir siparişe bir numara verilir.

Direkt ilk madde ve malzeme maliyetleri ile direkt işçilik maliyetleri fiili (gerçekleşmiş) olarak kaydedilir. Bunlara karşılık, genel üretim maliyetleri, tahmini değerler üzerinden ilgili iş emrinin, sipariş maliyeti kartına kaydedilir.

Üretim maliyetlerinin muhasebeleştirilmesinde, her bir maliyet yeri için ayrı bir “Üretim Hesabı” açılır. Bir siparişe ilişkin maliyet unsurlarının yer aldığı sipariş maliyeti kartı, 151 YARI MAMULLER–ÜRETİM HESABI’nın alt hesabıdır.

Siparişlerin üretimi tamamlandığında, siparişler müşteriye teslim edilmek üzere, mamul ambarına teslim edilir.

Siparişlere tahmini olarak yüklenen genel üretim maliyeti ile fiili genel üretim maliyeti arasında bir fark ortaya çıktığında; bu fark, fiili maliyetlerden aldıkları yüzdelik pay oranları dikkate alınarak, satılan mamullerin maliyeti, yarı mamul ve mamul stokları hesapları arasında paylaştırılarak kapatılır. Böylece, üretilen tüm siparişlerin maliyetinin, bilançoda fiili maliyetlerle gösterilmesi sağlanmış olur.