ÇOCUK GELİŞİMDE NORMAL VE ATİPİK GELİŞİM Dersi BİLİŞSEL BECERİLER VE DİL GELİŞİMİ soru detayı:
SORU:
Bruner'in bilişsel gelişim dönemleri hakkında bilgi veriniz?
CEVAP:
Bilişsel gelişimde ilk aşama olan eylemsel dönem 0-3 yaş arasına arasına karşılık gelmektedir. Çocuklar bu dönemde çevrelerinde bulunan nesnelere dokunarak, onları hareket ettirerek, onlarla etkileşerek yaşantı kazanırlar. Dolayısıyla bu dönemde çocuklar en kolay psikomotor eylemlerle öğrenebilirler. Çocuklar bu dönemde sözcükleri de onlara ilişkin eylemlerle öğrenirler.
Bilişsel gelişimde ikinci aşama olan imgesel dönem Piaget’nin işlem öncesi dönemine
karşılık gelmektedir. Bu dönemde bilgi, imgelerle taşınmaktadır. Çocukların görsel bellekleri gelişmiştir; bir nesneyi, olayı, durumu nasıl algılıyorlarsa o şekilde zihinlerinde canlandırırlar, herhangi bir nesneyi ya da olayı görmeden onu resmedebilirler. Örneğin
çocuk bir evi görmeden ev resmi çizebilir.
Bilişsel gelişimdeki son aşama sembolik dönemdir. Bu dönemde çocuk, semboller kullanarak etkinlik ya da algının anlamını açıklar. Çocuğun sembolik döneme ulaşması, zengin yaşantılar kazanmasını sağlar. Bruner’e göre çocuklar, eylemsel dönemden imgesel ve sembolik döneme doğru ilerlerler. Yaşla ve edinilen yaşantılarla sembolik dönem daha çok kullanılmakla birlikte, yetişkinler de yaşantılarını eylemler ve imgelerle kodlayabilirler.