GÖÇMEN VE SIĞINMACILARLA SOSYAL HİZMET Dersi Göçmen ve Sığınmacılarla Sosyal Hizmetler: Eğitim soru detayı:
SORU: Çokkültürlü eğitim aynı zamanda eğitim sisteminde eşitlik, saygı ve barış temelindeköklü dönüşümler hedefleyen bir _ _ _ _ _ niteliğindedir.
Yukarıdaki ifade içerisinde yer alan boşluğa hangi kavram gelirse doğru bir tanımlama yapılmış olur?
Çokkültürlü eğitim aynı zamanda eğitim sisteminde eşitlik, saygı ve barış temelindeköklü dönüşümler hedefleyen bir _ _ _ _ _ niteliğindedir.
Yukarıdaki ifade içerisinde yer alan boşluğa hangi kavram gelirse doğru bir tanımlama yapılmış olur?
CEVAP: Doğru yanıt reform hareketidir. Çokkültürlü eğitim aynı zamanda eğitim sisteminde eşitlik, saygı ve barış temelinde köklü dönüşümler hedefleyen bir reform hareketi niteliğindedir. Çokkültürlü eğitim, özeleştiri yapabilme, başkalarına saygı, farklı düşünce ve yaşam biçimlerine ilişkin duyarlılık ve etnik-merkezcilikten uzaklaşma amacına yönelik olarak yürütülen etkinlikler bütünü niteliğindedir. Eğitim sürecinde yaşanan ve farklılıklardan kaynaklanan sorunlar çokkültürlü eğitim anlayışını biçimlendirmektedir. Çokkültürlü eğitim kuramcıları ve araştırmacıları pek çok okul, kolej ve üniversitenin ırk, etnisite, dil ve din ile ilgili uygulamalarının öğrencilere zarar verdiğine ve Batı toplumlarındaki pek çok basmakalıp ve ayrımcı anlayış ve uygulamaları öne çıkardığına inanmaktadır (Parekh, 2002; Banks, 2013; Aydin ve Tonbuloğlu, 2014). Çokkültürlü eğitim farklı kültürlere duyarlılığın yanı sıra farklı kökenlerden gelen bireylerin yaşadığı eğitim sorunlarını aşmayı da hedeflemektedir.
Doğru yanıt reform hareketidir. Çokkültürlü eğitim aynı zamanda eğitim sisteminde eşitlik, saygı ve barış temelinde köklü dönüşümler hedefleyen bir reform hareketi niteliğindedir. Çokkültürlü eğitim, özeleştiri yapabilme, başkalarına saygı, farklı düşünce ve yaşam biçimlerine ilişkin duyarlılık ve etnik-merkezcilikten uzaklaşma amacına yönelik olarak yürütülen etkinlikler bütünü niteliğindedir. Eğitim sürecinde yaşanan ve farklılıklardan kaynaklanan sorunlar çokkültürlü eğitim anlayışını biçimlendirmektedir. Çokkültürlü eğitim kuramcıları ve araştırmacıları pek çok okul, kolej ve üniversitenin ırk, etnisite, dil ve din ile ilgili uygulamalarının öğrencilere zarar verdiğine ve Batı toplumlarındaki pek çok basmakalıp ve ayrımcı anlayış ve uygulamaları öne çıkardığına inanmaktadır (Parekh, 2002; Banks, 2013; Aydin ve Tonbuloğlu, 2014). Çokkültürlü eğitim farklı kültürlere duyarlılığın yanı sıra farklı kökenlerden gelen bireylerin yaşadığı eğitim sorunlarını aşmayı da hedeflemektedir.