ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMLERİ Dersi Öğrenme Yönetim Sistemlerinde Ders Tasarımı soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Ders içerikleri oluşturulurken haftalık olarak önerilen içerik ve etkinlikler nelerdir? Açıklayınız. 


CEVAP:

Haftaya Başlarken
Bu bölümde öğrenenlerin ilgili hafta işlenecek konu(lar) ve tamamlamaları beklenen etkinlikler hakkında
bilgi verilmelidir. Haftanın konusu ile ilgili görsel paylaşılmak istenirse yine bu bölümde paylaşılabilir

Okuyunuz
Başlıktan da anlaşılacağı üzere öğrenenlerin ilgili haftada yapmaları istenen okuma(lar) bu bölümde verilmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken konu öğrenenlerden okumaları istenen kaynaklara erişim bağlantıları veya bu kaynakları nerede bulabileceklerinin de belirtilmesidir. Ayrıca okuma(ları) yaparken dikkat etmeleri gereken noktalar da bu bölümde belirtilmelidir. Dikkat edilmesi gereken noktalar “okurken canlı derste tartışmak üzere şu soruların cevaplarını bulmaya çalışınız” şeklinde ifade edilebilir

Tartışınız
Bu bölümde öğrenenlerin ilgili haftada yapmaları istenen tartışma(lar) yer almalıdır. Bu etkinlik eş zamansız olarak katılımcıların verilen konu(lar) ile ilgili fikir alışverişinde bulunabilecekleri bir forum ortamıdır. En iyi uygulamalara bakıldığında haftalık tartışma etkinliği dönem boyunca erişilebilir ancak yalnızca ilgili hafta aralığında yorum yazmaya açık olacak şekilde yapılandırılmalıdır. Tartışma etkinliği ders içerisindeki bir aracın kullanımına yönlendirdiğinden öğrenenlerin bu etkinliği tamamlamaları için izlemeleri gereken adımları belirtmek son derece önemlidir

Katılınız
Canlı dersler çevrimçi derslerde öğrenenler ve öğretim elemanının İnternet ortamında belirli aralıklarla bir araya gelmesi amacıyla kullanılmaktadır. Diğer etkinliklerde olduğu gibi öğrenenlerin canlı derse nasıl katılabileceklerinin açık ve net bir yönerge ile açıklanmasında yarar vardır.

Ders Araçları
Ders araçları bölümünde ders içerisinde kullanılan ve katılımcıların kullanımına sunulan araçlar yer almalıdır. Burada yer alan araçlara erişim katılımcıların rolüne göre değişiklik gösterebilir. Örnek olarak öğrencilerin görmesi istenmeyen ya da belirli bir süre sonra görmesi istenen menü öğeleri yalnızca öğretim elemanı tarafından görülecektir.

Canlı Ders
Canlı ders araç bağlantısı ders menüsünde ders araçları bölümünde yer alabilir. Canlı ders etkinlikleri için ÖYS’ye entegre edilmiş video konferans araçları (örneğin BigBlueButton, Adobe Connect, Collaborate Ultra, Openmeetings ve WizIQ) kullanılmaktadır. Canlı ders etkinliği oluşturulurken entegre edilmiş video konferans aracı ile ÖYS’nin sunmuş olduğu seçeneklere dikkat edilmelidir. Bu seçeneklere örnek olarak canlı dersin süresi, kaydın etkinleştirilip etkinleştirilmeyeceği, canlı ders öncesinde katılımcılara bildirim gönderilip gönderilmeyeceği, öğretmen canlı derse katılana kadar öğrenenlerin beklemeye alınıp alınmayacağı gibi özellikler verilebilir.

Tartışmalar (Forum)
Çevrimiçi derste eşzamansız tartışmalar forum aracı ile gerçekleşmektedir. Yukarıda Ders İçerikleri başlığı altında verilen Tartışınız bölümünde yönergesi verilen etkinlikler bu etkinliklerdir. Ders menüsündeki tartışmalar bölümünde dersteki tüm tartışmaları toplu olarak görmek mümkündür. İlgili tartışma başlığına tıklanarak tartışma konusuna erişilebilir.

Harici Web Sayfaları
ÖYS’de olmayan ve araç olma özelliği olan Web sayfaları da menüde ders araçları bölümünde kullanıcılara sunulabilir. Bu kullanıma örnek olarak üniversite kütüphanesi, yazım kontrol araçları ve açık erişim ders malzemelerinin sunulduğu Web sayfaları verilebilir.

Notlarım
Ders içinde yapılandırılmış ödev, kısa sınav, tartışma (forum) gibi notlandırılmış etkinliklerden öğrenenlerin aldıkları notları görebilecekleri ders menüsünde araçlar bölümünde yer alan öğe Notlarım’dır.

Takvim
Ders içinde başlangıç ve bitiş tarihi belirtilerek yapılandırılmış duyuru, ödev, kısa sınav, tartışma (forum) gibi zamanlanmış etkinliklerin gösterildiği ders menüsü aracı Takvim’dir. Takvim üzerinde zamanlanmış etkinlikler farklı renklerde gösterilir ve fare ile üzerine gelindiğinde etkinlik ile ayrıntılı bilgiye ulaşılabilir

Dosyalar
Öğrenenlere ders dosyalarına erişim izni verilmişse Dosyalar menü öğesine tıklayarak burada yer alan dosyalara erişmeleri sağlanabilir. Ders dosyaları içeriği görseller, powerpoint sunular, pdf belgeler, word belgeler gibi klasörler altında düzenlenip öğrenenlere sunulabilir.

Katılımcılar
Ders menüsünde yer alabilecek diğer bir menü öğesi Katılımcılar’dır. Katılımcılar menü öğesi sayesinde dersteki kayıtlı kullanıcıları bir listesine erişilip kullanıcıların izin verilmiş profil bilgileri görüntülenebilir ve izin verilmişse seçilen kullanıcıya(lara) doğrudan mesaj gönderilebilir.

Sözlük
Ders ile ilgili kavram ve terimlerin öğrenenlerle paylaşılabileceği ve tüm ders katılımcılarının kavram(lar) oluşturabilecekleri Sözlük aracı özel kavram ve terimlerin kullanıldığı derslerde kullanılması önerilen araçlardandır. Bu nedenle bu öğenin ders menüsünde araçlar bölümünde yer alması doğru olacaktır.

Raporlar
Ders ve ders içeriklerine erişim, etkinlikler ve katılımcıların durumları ile ilgili verilerin alınması için ÖYS’lerde farklı türden raporlar alınabilmektedir. Bu raporlar sayesinde katılımcıların derse son erişim tarihleri, içerik ve kullanıcı etkileşimi, etkinlik ve kullanıcı etkileşimi, kullanıcı ve kullanıcı etkileşimi, içerik, etkinlikler ve sistemde geçirilen süre gibi raporlamalar yapılabilmektedir. Bu raporlamalar doğrultusunda içerik ve etkinliklerde düzenlemelere gidilebilir ve kullanıcılar uyarılabilir.

Yardım
Ders Menüsünde araçlar bölümünde yer alması gereken son öğe ise Yardım’dır. Yardım aracı sayesinde öğrenenler teknik ve akademik konularda destek alabilecekleri alanlara yönlendirilebilirler. Burada önemli olan bir nokta bu araç sayesinde erişilebilen içeriklerde
sıkça sorulan sorular (SSS) bölümü oluşturularak kullanıcıların karşılaştıkları sorun ya da öğrenmek istedikleri bilgiler için önce bu bölümü incelemelerinin sağlanmasıdır.