ÇOCUK GELİŞİMİ Dersi Bilişsel Gelişim ve Dil Gelişimi soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Dil gelişim süreci hangi dönemlerden oluşur?


CEVAP:

Dil gelişimi, doğumla birlikte başlayan ve tüm yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Bilişsel işlevleri yerinde olan ve olağan bir toplumsallaşma ortamı içinde büyüyen iki yaşını doldurmuş tüm çocuklar, formal eğitimden geçmeden doğdukları dil ortamında duydukları dilin dizgesini içselleştirip bu dille yaşıtları ve yetişkinlerle iletişim kurmayı başarırlar.
Yaşamın ilk birkaç ayında bebekler gerçek konuşmanın temeli olan ağlama ve anlamsız sesler çıkarma yoluyla iletişim kurarlar. Çocuklar dili öğrendikçe daha etkili iletişim kurmak için sözcük ve işaretleri birleştirirler. Çocukların işaretleri anlama ve kullanma becerisi, sözlü dilden bağımsız bir şekilde gelişebilir. Dil bilimciler altı aya kadar tüm bebeklerin aynı dili konuştuğunu, ikinci altı ayda ise çevresinde duyduğu seslere özel bir duyarlık geliştirdiklerini ifade etmiştir.
Dil gelişim süreci, iç dil (8-9 ay), alıcı dil (9-13 ay) ve ifade edici dil (18-24 ay) olmak üzere üç dönemden oluşur.
İç dil; evrenseldir ve tüm dünya çocuklarında görülür.
Alıcı dil; konuşma öncesi sözcükleri anlama becerisi olarak tanımlanır.
İfade edici dil; iletişim kurarken kullanılan dildir. Çeşitli sesleri üretebilme, kelime ve cümleleri oluşturabilme, doğru ve gramatik dil örüntülerini kullanabilme yeteneğidir.