TEMEL CEZA MUHAKEMESİ HUKUKU BİLGİSİ Dersi KORUMA TEDBİRLERİ- II soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Elkonulması yasak olan eşyalar kaç başlık altında ele alınabilir?


CEVAP:

Elkonulması yasak olan eşyalar üç başlık altında ele alınabilir:
İlk olarak, tanıklıktan çekinme imkanını güvence altına almak amacıyla elkoyma yasağı getirilmek istenmiştir. CMK’nın 126. maddesine göre; şüpheli veya sanık ile 45 ve 46. maddelere göre tanıklıktan çekinebilecek kimseler arasındaki mektuplara ve belgelere, bu kimselerin nezdinde bulundukça elkonulamaz. Böylece, şüpheli veya sanığın bazı yakınları ile meslek ve sürekli uğraşı nedeniyle tanıklıktan çekinebilecek olanlar arasındaki yazışmalar ve belgeler, bu kişiler nezdinde bulunduğu takdirde bunlara elkonulması kabul edilmemiştir. Mektup ve belgelere elkonulamaması için, bunların şüpheli veya sanığın ya da tanıklıktan çekinebilecek olan kişilerin nezdinde bulunması gerekir. Nezdinde bulunmaktan maksat yalnız kişinin üzeri olmayıp, mektup ve belgelerin yerleşim yerinde veya işyerinde bulunması da, kavramın kapsamı içindedir. Ancak, tanıklıktan çekinebilecek
olanların soruşturulan veya kovuşturulan suçla ilgili olarak; suçluyu kayırma, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme fiillerini işledikleri şüphesi varsa, söz konusu mektup veya belgelere elkonulabilecektir.
İkinci olarak, savunma hakkının korunması bağlamında bir elkoyma yasağı öngörülmüştür. Buna göre, tutuklu bulunan şüpheli veya sanığın müdafi ile yazışmaları denetime tabi tutulamaz (m. 154). Denetlenemeyen bu yazışmalara elkonulması da mümkün değildir. Çünkü elkoyma incelemeyi, inceleme ise denetlemiş olmayı sonuçlayacaktır. Ayrıca yazışmanın müdafi nezdinde bulunması da zorunlu değildir.
Elkonulamayacak üçüncü grup malvarlığı değerleri, basın araçlarıdır. Anayasanın basın özgürlüğünün korunması amacıyla kabul edilen ilgili hükmüne göre, kanuna uygun şekilde basın işletmesi olarak kurulan basımevi ve eklentileri ile basın araçları, suç aleti olduğu gerekçesiyle zapt ve müsadere edilemez veya işletilmekten alıkonulamaz (Anayasa m. 30).