MESLEKİ YAZIŞMALAR Dersi Özel Yazı soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Etkili bir özgeçmişte nelere dikkat edilmelidir?


CEVAP:

Görüntüsü çok iyi olmalıdır: Özgeçmişin yaratacağı etkinin yüzde 50’si tasarımındankaynaklanır. Özgeçmişin iyi düzenlenmiş olması oldukça önemlidir; çünkü düzensiz yazılmış bir özgeçmiş, kişinin karakterinin aynası olarak görülür. Bu tip bir özgeçmiş, kişinin ciddiyetinden uzak ve iş hayatında planlama yapmakta zorlanan bir kişi olarak nitelendirilmesine neden olur.

Bilgisayarda yazılmalıdır: Çok az olmakla birlikte, bazı adayların el yazısı ile biyografi türü uzun özgeçmiş yazdıkları görülmektedir. Bu tip özgeçmişler iş dünyasının ilgisini çekmemektedir.

Gerçek bilgiler yazılmalıdır: Özgeçmişte yer alan bilgiler yanlış veya gerçek dışı olmamalıdır. Örneğin; sırf işe kabul edilebilmek için “yabancı dilim çok iyi” denmemelidir çünkü görüşme esnasında bu bilgiye dayanarak kişiyle İngilizce görüşme yapılabilir ve gerçek ortaya çıkar.

Özgeçmiş kontrol edilmelidir: Özgeçmişin gönderilmeden önce çok iyi kontrol edilmesi gerekir

Özgeçmiş Türkçe yazılmalıdır: İş ilanı yabancı dilde verilmişse (İngilizce, Fransızca vb.) ve sizin de yabancı diliniz “iyi” ise o zaman o dilde yazılabilir ya da özellikle İngilizce yazılması isteniyorsa İngilizce yazılabilir. Bunun dışında ana dilde yazılmalıdır.

 Etken fiiller kullanılmalıdır: Bu konuya daha öncede değindiğimiz gibi “Kullandı, iki katına çıkardı, planladı, kurdu, değiştirdi, başardı, bitirdi vb.” gibi üçüncü tekil şahıs anlatımıyla yazılmalıdır ve gizli özne kullanılmalıdır.

Gönderme işlemi titizlikle yapılmalıdır: Özgeçmiş şeffaf bir dosyaya konularak büyük bir zarfla gönderilmelidir.

Özgeçmiş sunum yazısı yazılmalıdır: Gerekli olduğu durumlarda yazılan, zorunlu olmayıp isteğe bağlı oluşturulan bir yazıdır. Bazı insan kaynakları uzmanları özgeçmiş sunum yazılarını gereksiz ve zaman alıcı bulurken bazıları da gerekli görebilmektedir.