ÇOCUKLARI TANIMA VE DEĞERLENDİRME Dersi Değerlendirme Etkinliklerinde Aile Katılımı soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Evde ailelerin çocuklarını tanımaya yönelik yapabilecekleri etkinlikler nelerdir? Açıklayınız.


CEVAP:

Ürün dosyası oluşturma: Aile çocuğu birlikte belirlenen ölçütlere göre ürün dosyasında hangi çalışmaların yer alacağını seçebilir. Ürün dosyası oluşturma sürecinde aile çocuğun bir dersteki gelişimini görebilir.

Denetim listelerini doldurma: Aile, öğretmenin verdiği denetim listesini çocuğun davranışlarına göre doldurabilir.

Kişisel bilgi formu doldurma: Kişisel bilgi formunda ailelere ve çocuklara yönelik bilgiler yer alabilir.

Birlikte ödev yapma: Öğretmen çocuğa ailesiyle yapabileceği ödevler verebilir. Örneğin aile büyüğünün deneyimlerini içeren görüşme ödevi olabilir. Çocuk, aile büyüğüne onun yaşantısı ile ilgili sorular sorabilir, aile büyüğünün yaşamı ile ilgili bilgi edinebilir. Böylece çocuk aile büyüğü zaman geçirmiş olur ve farklı yaşantılarının olabileceğinin farkında olur.

Birlikte zaman geçirme: Öğretmen çocuktan (eğer olanaklar var ise) ailesiyle birlikte evde film izlemesini ve daha sonra çocuk ve aileden birlikte zaman geçirme ile ilgili düşüncelerini yazmalarını isteyebilir.

Resim yapma: Çocuk, kendisiyle ilgili resim yapıp resmini ailesine sunabilir. Resmin konusu çocuğun ileride olmak istediği meslek, ya da kendi özellikleri olabilir. Böylece çocuk resim yoluyla kendisini ailesine ifade edebilir. Öğretmen çocuğa resim ödevini verebilir.

Gözlem yapma: Aile, çocuğun davranışlarını öğretmenin verdiği anket ya da kontrol listesine göre gözlemleyip anketi ya da kontrol listesini doldurabilir. Yapılan gözlemler sürekli olursa elde edilen bilgiler daha doğru olur.

Ben bugün çocuğumla ilgili ……………..öğrendim/Boşluk doldurma: Öğretmen, ailelere yarım cümlelerin yer aldığı kartlar gönderip ailelerden bu kartları doldurmalarını isteyebilir. Kartlarda “Ben bugün çocuğumla ilgili………………………………öğrendim.” cümlesi yer alır. Aile, bu cümlede yer alan boşluğu doldurabilir.

Yansıtıcı defter oluşturma: Öğretmen, aileden iş birliği defteri oluşturmalarını isteyebilir. Aile bu deftere, çocuğunda gözlemlediği davranışları, becerilerini, çocuğun yaşamında yer alan olumlu-olumsuz durumlar, bu durumların çocuk üzerindeki etkilerini yazabilir. Böylece aile kendisiyle öz eleştiri yapma olanağı bulur. Öğretmen aileye bu defterin özel olduğunu dolayısıyla kimseyle paylaşılmaması gerektiğini vurgulayabilir.

Canlandırma yapma: Çocukla birlikte aile, çocuğun okuduğu metnin bir bölümünü canlandırabilirler. Canlandırmalarını videoya çekip sınıf ortamında paylaşılabilir. Buradaki amaç estetik ve sanatsal kaygı değil aile ile çocuğun farklı biçimlerde zaman geçirmesini sağlamaktır