ENGELLİLERLE SOSYAL HİZMET Dersi Engelli Bakım Hizmetleri ve Uygulamaları soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Evde bakım kapsamında verilen hizmetler nelerdir?


CEVAP:

Evde Koruyucu Bakım: Kurumsal bakımın uzantısı ve devamı olan, hastanın durumunun normal hâline döndükten sonra işlevlerinin en üst düzeyde tutulmasını ve sağlık durumunun sürdürülmesini sağlayan bakımdır.

Kişisel (Öz) Bakım: Banyo ve tuvalet ihtiyacını gidermede destek olma, giyinme, soyunma, diş fırçalama, istenmeyen tüylerin temizlenmesi, tıraş olma yemek yeme, gezme, dolaşma, ayağa kaldırma, yatırma gibi günlük yaşam aktivitelerinin sağlanmasına yönelik destek ve takip hizmetleri.

Ev İdaresi: Ev temizliği, yemek hazırlama, çamaşırların yıkanması ve ütülenmesi, alışveriş yapma, ilaç alma, telefonu ya da diğer teknolojik cihazları kullanma, yardımcı günlük yaşam aktiviteleri desteği gibi günlük işleri yerine getirme ve evi ihtiyaca binaen yeniden düzenleme.

Evde Hemşirelik ve Sağlık Bakımı: Hemşirelik değerlendirmesi, bakım planlama, bakım ilkelerini belirleme, yara bakımı, katater ve ostomi uygulaması, parenteral besleme, intravenöz tedavi, diyaliz, solunum cihazı gibi ileri teknoloji gerektiren uygulamalar ile bakıma muhtaç kişiye ve ailesine hastalık ve bakım süreci hakkın-da bilgi verme.

Beslenme ve Sağlık Destek Hizmetleri: Beslenme, ilaçların verilmesi, tansiyon, şeker kontrolü gibi sağlık durumu takibinin yapılması.

Sosyal Destek ve Danışmanlık Hizmetleri: Resmî işlemler, ev onarımı işleri, finans, ayak işlerini yapma, ulaşım ve fatura ödemeleri gibi işlemlerin takip edilmesi, haftalık olarak yaşlı ziyareti, yazışma ve onlara arkadaş bulma, komşuluk ve yakınlarla olan ilişkilerin düzenlemesi.

Rehabilitasyon: Hareket programları, tedavi egzersizleri, konuşma terapisi, ağırsak ve mesane eğitimi gibi işlevin yeniden kazandırılması ya da geliştirilmesi için hemşireler veya fizyoterapistler tarafından tasarlanmış hizmetler.

Evde Rehabilite Edici Bakım: Hazırlanmış ev programı yardımıyla aile bireyleri ve hastanın da katılımı sağlanarak bireyin bağımsızlığının sağlanması, bireyin ve ailesinin kendi kendine yeterli olması, bireyin sosyal yaşama dönmesi ve katılmasını sağlayan bakımdır.

Evde Manevi Rehabilitasyon Hizmetleri: Manevi sosyal hizmetler, sosyal hizmet anlayışını kişilerin basta ruh olmak üzere kalp, vicdan, akıl ve irade gibi manevi haslet ve kaynaklarına yönelerek biçimlendirme.

Eve Yemek Götürme Hizmetleri: Yaşlıların evlerinde sıcak öğünler sunma, hafta sonu için dondurulmuş yiyeceklerle öğün gereksinimlerini karşılama. Ulaşım: Sağlık kontrollerine gitmesi için uygun ulaşım olanağı sağlama.

Evde Sosyal Bakım: Bakıma muhtaç kişilerin içinde yaşadıkları, benimsedikleri ve kendilerini rahat hissettikleri meskenlerde ve sosyal çevrede sosyal bakımlarına yönelik bakıcı aile fertleri (dâhilî) veya profesyonel bakım uzmanları veya sağlık ekibi (haricî) tarafından kısa veya uzun süreli olarak yürütülen hizmetlerin bütünü.

Bakım Yönetimi: Bakımı planlama, düzenleme, bakım ekipmanının güvenliğini sağlama, bakımla ilgilenen diğer kimselerle iletişim içerisinde olma gibi bakım sürecine ilişkin hizmetler.

Evde Tam Gün Bakım Hizmetleri: Evde profesyonel bakıcılar tarafından belirli bir süre için veya sürekli olarak tam gün bakım hizmetlerinin verilmesi.

Evde Manevi Bakım: Bakıma muhtaç kişilerin maneviyatını (kişisel gelişimlerini, morallerini) güçlendirmeyi, hayata bağlılıklarını artırmayı, iç (manevi) dünyalarıyla barışık olmalarını, manevi sapmaları ve korkuları gidermeyi amaçlayan sosyal nitelikli ve insan odaklı bakım hizmetleri.

Eve Yardımcı Hizmetler: Bireylerin tek başına gerçekleştiremeyeceği ağır işlere yardımcı olma. (pencerelerin temizliği, halıların yıkanması, buzdolabının temizlenmesi vb), Ev Tadilatına Maddi Yardım: Bakıma muhtaç kişinin yaşadığı mekânı ve ev çevresini bakıma uygun hâle getirebilmek ve bakımı kolaylaştırmak amacıyla yapılması zaruri görülen her türlü tadilat ve tamiratlara devletçe yapılan maddi desteklerdir.

Psikiyatrik Evde Bakım: Bakıma muhtaçların biyopsikososyal yönlerini ele alan, davranışçı, bilişsel terapiler, aile terapileri, kriz girişimleri, öz bakım, ruh sağlığı bakım ve iletişim teorilerinden oluşan hemşirelik ve(ya) bakım modelidir.

Ev Tamiri, Tadilatı ve Onarım Hizmetleri: Bakıma muhtaç kişinin evinin kendi engeline ve sosyal yasam koşullarına uygun hâle getirilmesi için gerekli tüm tamir ve tadilat hizmetleri.