SORU: Fikri mülkiyet hakları kaç gruba ayrılmaktadır?
CEVAP: Telif Hakları ve Telifle İlgili Diğer Haklar: Edebi, sanatsal ve fikri çalışmaların (örneğin kitap ve diğer yazılar, besteler, resimler, heykel, bilgisayar programları ve filmler gibi) yazar, sanatçı ve üreticilerinin hakları, yaşamları boyunca ve öldükten sonra en az 50 yıl süresince, telif hakları ile korunur. Ayrıca aktör, şarkıcı ve müzisyenler gibi sanatçılar, bunların yapımcı ve yayın kuruluşlarının hakları da telif hakları ve telif ile ilgili diğer haklar kapsamında korunmaktadır.
Sınai Mülkiyet Hakları: Sınai mülkiyet hakları da kendi arasında iki başlık altında incelenebilir.
1. Belli ticari markalara (bir firmanın ürün ve hizmetlerini diğer firmalarınkinden ayıran simgeler) ve coğrafyaya ait özel işaretler (ortaya çıkarılan bir ürüne kazandırılan bir özellik, belli bir coğrafyaya ait olan bir misyonu veya karakteri taşıyorsa), Sınai Mülkiyet Hakları kapsamında korunmaktadır. Böyle ayırt edici özelliklerin korunması ile adil rekabeti sağlamak ve teşvik etmek ve çeşitli mal ve hizmetler arasında bilinçli seçim yapmalarını sağlayarak tüketicilerin korunması amaçlanmaktadır. Koruma, belirsiz bir süre için söz konusu işaretin ayırt ediciliğinin devam etmesini sağlayabilmektedir.
2. Sınai Mülkiyet Haklarının diğer tipleri genel olarak teknolojik buluş, tasarım ve yeniliği yapanları koruyarak teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda, buluşlar (patentle korunmaktadır), endüstriyel tasarımlar ve ticari sırlar yer almaktadır. Uygulamadaki sosyal amaç ise yeni teknolojilerin geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen yatırımların sonuçları olan buluş, tasarım ve yenilikler için bu faaliyetleri gerçekleştirenlere koruma sağlamaktır.