DIŞ TİCARETTE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Dersi DIŞ TİCARET VE İNTERNET soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Firmaların ticari ilişkiler dolayısıyla başvurmuş oldukları elektronik imza uygulaması ile ilgili dikkat etmeleri gereken hususlar TTK’nda nasıl belirlenmiştir?


CEVAP:

Firmaların ticari ilişkiler dolayısıyla başvurmuş oldukları elektronik imza uygulaması ile ilgili dikkat etmeleri gereken hususlar TTK’nda şu şekilde düzenlenmiştir:
TTK Madde 1526–1: “Poliçe, bono, çek, makbuz senedi, varant ve kambiyo senetlerine benzeyen senetler güvenli elektronik imza ile düzenlenemez. Bu senetlere ilişkin kabul, aval ve ciro gibi senet üzerinde gerçekleştirilen işlemler güvenli elektronik imza ile yapılamaz.”
TTK Madde 1526–2: “Konşimentonun, taşıma senedinin ve sigorta poliçesinin imzası elle, faksimile baskı, zımba, ıstampa, sembol şeklinde mekanik veya elektronik herhangi bir araçla da atılabilir.
Düzenlendikleri ülke kanunlarının izin verdiği ölçüde bu senetlerde yer alacak kayıtlar el yazısı, telgraf, teleks, faks ve elektronik diğer araçlarla yazılabilir, oluşturulabilir, gönderilebilir.” 

Türk Ticaret Kanununun yürürlüğe giren bu maddesi ile elektronik imzanın kullanım alanları belirlenmiştir. Elektronik imzanın kişinin çok önemli yükümlülük altına girdiği çek, senet gibi değerli evraklarda elektronik imzanın kullanılamayacağı açıkça belirtilmiştir.
Bunun yanında çek, senet gibi ağır yükümlülük içermeyen konşimento, sigorta poliçesi gibi evrakların oluşturulmasında ve aktarılmasında ve onaylanmasında elektronik ortamların ve nihayetinde elektronik imzanın kullanımı serbest bırakılmıştır. Bu gelişmenin internet ve diğer elektronik ortamlar sayesinde işlem hızlarını arttırmış dolayısıyla ticari faaliyetler üzerinde olumlu gelişmeler doğurmuştur.