ÇOCUK GELİŞİMDE NORMAL VE ATİPİK GELİŞİM Dersi DOĞUM ÖNCESİ VE YENİDOĞAN GELİŞİMİ soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Gebelik boyunca bebeğin gelişimi aylar bazında nasıl gerçekleşmektedir? Açıklayınız.


CEVAP:

Gebelik boyunca bebeğin gelişimi aşağıda açıklanmıştır:

  • Hamileliğin ilk ayı içinde bebeği besleyecek olan plasenta (eş) gelişir. Bebek kese içinde bir baş ve vücut görünümüne dönmüş, sinir sistemi, beyin, kalp ve akciğerleri, küçük bir nokta kadar kulakları, gözleri ve burnu oluşmaya, kol ve bacakları şekillenmeye başlamıştır. Döllenen yumurta, 5-6 mm boyunda olur.
  • İkinci ayın sonunda ise bebek yaklaşık 2,5 cm boyunda ortalama 10 gr ağırlığındadır. Bu ay boyunca bebeğin yüz özellikleri, el ve ayak parmakları, gözleri ve kulakları da gelişir. Kemikleri sertleşmeye, bacakları ve kolları uzamaya ve gelişmeye başlar.
  • 3.ay tamamlandığında bebek yaklaşık 10 cm boyundadır, ellerini ve ağzını açıp kapatmaktadır. Bebeğin organ ve dokuları tamamen şekillenmeye başlamıştır. Yutmaya ve tekme atmaya başlayan bebeğin kalp atışları bir alet vasıtasıyla duyulabilir. Cinsiyet tespitine imkan veren cinsel organları da bu dönemde gelişir.
  • 4. ayda bebeğin sağlıklı gelişmesi ile ilgili bazı testlerin yapılması istenebilir. 4. ayın sonuna doğru bebek yaklaşık 15 cm boyunda ve ortalama 250 gr ağırlığında normal bir portakal büyüklüğündedir. Kese içindeki bebeği saran sıvı bir su bardağı kadardır. Tırnakları, saç, kaş, kirpik ve göz kapakları oluşmaktadır. Bebek ışığa duyarlılık göstermeye ve solunum öncüsü olarak hıçkırmaya başlamıştır.
  • 5. Ayda bebeğin ilk hareketleri hissedilebilir. Gebe, hamileliğin sağlıklı devamı için gerekli hareketleri düzenli olarak yapmaya gayret etmelidir. Bebeğin cinsiyeti istendiği takdirde ultrason ile tespit edilebilir. Bebek aralıklı olarak uyur ve uyanır. Bu arada bebek yaklaşık 20-25 cm boyunda ve ortalama 500 gr ağırlığındadır.
  • Bebek altıncı ayına geldiğinde ortalama 1 kg ağırlığında ve yaklaşık 30 cm boyundadır. Bu ayın sonunda bebeğin bütün hayati organlarının oluşumu tamamlanır. Ancak akciğerler henüz tam gelişmemiştir. Bu sebeple anne rahmi dışında çok özel şartlar olmadıkça yaşayamaz. Gebe eğer çalışıyorsa kanuni süredeki iznini kullanmak üzere iş verenine haber vermesi gerekecektir. Doğum ve sonrası için gerekli ayarlamaları bu ayda tamamlamaya çalışmalıdır. Bu ayın sonunda bebek yaklaşık 35 cm boyunda ve yaklaşık 1200-1500 gr ağırlığına ulaşmıştır. Bebeğin uyuma ve uyanma zamanlarını gebe de fark edebilir. Bu ayda bebek daha da büyümeye ve anne rahmi dışındaki hayata hazırlanmaya başlar. Eğer bebek erken doğar ise özel bakım ile yaşayabilir. Eğer başka çocukları varsa, onları ailenin yeni bireyine şimdiden ısınmalarını sağlamalıdır. Bebek bu arada büyümeye devam etmekte ve kilo almaktadır. Boyu 40-45 cm ağırlığı, 2000-2500 gr. civarına ulaşmıştır. Eğer bu ayda da doğsa yeterince geliştiğinden hayatını sürdürebilecektir.
  • Son ayda doğumun beklenmeyen bir anda başlaması ihtimaline karşı, ulaşılması gereken kişi ve kurumlara ait telefon numaraları çantada, yatağın başında ve kolay erişebilecek bir yerde bulundurulmalıdır. Bu aya gelindiğinde bebek yaklaşık 2700 - 3500 gr. ağırlığında ve 45-50 cm’lik bir boya erişir. Anne karnında hareket edecek yer kalmadığından daha sessiz olur. Fetüs doğumu başlatır. Bunu, östrojen adı verilen bir hormonu büyük miktarlarda salgılayarak yapar ve böylece fetüsten yenidoğan bebeğe doğru geçiş başlar. Rahmin güçlü şekilde kasılması ile başlayan doğum sancıları bebeğin doğması ile sonuçlanır.