EKONOMİNİN GÜNCEL SORUNLARI Dersi YENİ DÜNYA DÜZENİNDE TEKNOLOJİK VE İNNOVATİF YENİLİKLER VE İŞSİZLİK soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Gelişen sektörlere özgü teknolojiler nelerdir?


CEVAP:

• Tarım, ormancılık ve balıkçılık: Bu alanda genetik mühendisliği ve bitki, hayvan ve balık türlerinin klonlaması, verimlilik artışında rol oynar. Aynı zamanda çiftliklerdeki atıkların geri dönüşümünün sağlanması gelecekte mümkün hale gelirse verimlilik artışına katkı sağlaması beklenmektedir.
• Enerji, su, madencilik ve ham petrol: Gelecekte fosil yakıtların kullanımı yerine rüzgâr ve güneş enerjisinden ve biomass enerjiden daha yoğun bir şekilde faydalanmak mümkün olacaktır. Biyoteknolojik metotlardan faydalanarak atık suların bitkiler için kullanımının yaygınlaşması beklenmektedir. İnsan gücüne ihtiyaç duymadan çalışan robotların daha derin kazılar yapabilmesi madencilikte verimliliği artıracaktır. Bütün bu gelişmelerin verimliliği artırması beklenmektedir.
• Kimyasal, mineral, plastik ve petrol ürünleri: Yüksek performans sağlayan materyallerin ve plastiklerin kullanımı 2010 itibarıyla artış göstermeye başlamıştır. Bazı teknolojiler biyolojik açıdan hem süreç hem de üretime odaklanacaklardır. Bütün bunlar talep üzerinde büyük etki yaratacak ancak verimliliği etkilemeyecektir.
• Demir ve demir dışı metal cevherleri: Bu metallerin geri dönüşümü önem kazanacak ve daha uzun ömürlü aynı zamanda ısıya daha dayanıklı ürünler geliştirilecektir. Diğer sektörlerdeki gelişmelerle titanyum üretimi artacak ve fiyatları alüminyum ile rekabet eder seviyeye gelecektir. Bütün bu gelişmelere bağlı olarak verimlilik artacaktır.
• Çelik üretimi, makineler, ulaşım araçları: 2010 yılı itibarıyla ulaşım araçlarında büyük yenilikler yaşanmaya başlamıştır. Hidrojenin yakıt olarak kullanımı, ısıya ve sürtünmeye dayanıklı seramik ve yüzeylerin geliştirilmesi, ulaşım araçlarının gelecekte daha hızlı ve dayanıklı olacağı beklentisini yaratmaktadır. Yeni alaşımlar geri dönüşümü destekleyecektir. Yeni üretilen ürünler talepleri ve gelişmeleri artıracaktır.
• Elektrikli ve optik mallar, ofis ve veri işleme, oyuncak: Gelecekte bilişim sektörü, modelleme ve kompleks sistemlerin yönetiminde gelişmeler beklenmektedir. Daha hızlı bilgi işleme teknolojileri ve iletişim sistemleri bu teknolojilerin kullanımını yoğunlaştıracağından teknoloji istihdam eden sektörlerin verimliliğini de artıracaktır.
• Tekstil, giyim, kağıt ve ahşap mallar: Tekstil teknolojilerinin polimer bazlı teknolojilerle kombinasyonları medikal alan için yeni bir çalışma sahası olacaktır.
• Yiyecek, içecek ve tütün: Kısa dönem içerisinde yiyecek sektöründe, üretimi, raf ömrünü ve işleme süreçlerini geliştirecek teknolojiler yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır.
• Yapı ve inşaat: Daha uzun ömürlü ve dayanıklı betonların kullanımı bu sektördeki önemli bir yeniliktir ve bu alandaki teknolojik yenilikler inşaat yapımındaki verimliliği artıracaktır.
• Tamircilik servisleri, toptancılık ve perakendecilik, ulaştırma ve iletişim: Yüksek hızlı fiber optikler ve yeni uydular iletişimde hızı artıracak, yeni ulaşım sistemleri ise ulaştırma sektöründe verimliliği artıracaktır.
• Diğer servisler: Finans, sigortacılık ve turizm hizmetleri sektörülerinde gelişen BIT’lerden faydalanarak verimlilik artışı sağlanacaktır. Eğitim sisteminde ise giderek yaygınlaşan e-eğitim olanakları farklı alanlardaki eğitim merkezlerine uzak olunmasına rağmen eğitim alma şansını yükselterek beşerî sermayenin eğitim seviyesini yükseltecektir.