HALKLA İLİŞKİLER KAMPANYA ANALİZİ Dersi DURUM ANALİZİ soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Genel paydaş tipleri nelerdir? 


CEVAP:

Genel olarak belirlenmiş paydaş tiplerini belirlemekte fayda vardır. Bunlar;

  • Finansörler: Kurumun sahipleri, kurum hisselerine yatırım yapan kişi, kurum ve kuruluşlardan oluşmaktadır. Kurumu finanse eden ya da finansal anlamda kurumla ortaklığı bulunan kişi ya da kişiler, yaşanan herhangi bir problemde ya da krizde ya da üretilecek olan yeni bir projede/kampanyada, sonuçlardan en fazla etkilenebilecek grupta yer alırlar. Dolayısıyla bir kampanya hazırlanırken yapılacak olan paydaş analizinde finansörlerin; kampanyanın bütçesi, olası sonuçları ve sürecin işleyişi konusunda bilgilendirilmesi, istek ve beklentilerinin ya da çekincelerinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
  • Yönetim: Kurumdaki üst düzey yöneticiler, yönetim kurulu ve kurumdaki diğer yönetim birimlerinden oluşmaktadır. Kurumlarda yönetim genel olarak karar mekanizması olarak çalışmaktadır. Dolayısıyla yönetim, kurumu en iyi tanıyan grup içerisinde yer almaktadır. Hazırlanacak kampanya için yönetimin beklenti ve istekleri ve çekinceleri göz önünde bulundurulmalı ve yönetim olası olumlu ve olumsuz sonuçlar konusunda bilgilendirilmelidir.
  • Müşteriler: Kurumun ürettiği ürün ya da hizmeti satın alan, kullanan kişi, kurum ve kurumlardan oluşmaktadır. Günümüz pazarlama anlayışı müşteri odaklıdır. Günümüzde tüm kurumlar en nihayetinde hedef kitlesinin memnuniyeti sayesinde ayakta kalabilmektedir. Mevcut ve potansiyel müşterilerin memnun olmayacağı bir uygulama gerçekleştirmek başarısızlık için ilk adım olarak adlandırılabilir. Dolayısıyla kampanya hazırlanırken müşterilerin beklentileri, istekleri ve daha önce yapılmış uygulamalar sonucu ortaya çıkan şikayetleri dinlenmeli ve kampanyanın hazırlanma sürecinde göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin; hazırlanacak bir kampanyaya dair müşterilerden bir anket aracılığı ile geri bildirim almak görünürde basit bir iş gibi görünse de müşterilerin beklenti ve isteklerini anlayabilmek açısından kuruma yol gösterici olabilir.
  • Dağıtımcılar: Dağıtımcılar kimi kurumlarda kurumun bir parçasıyken, kimi kurumlarda dışardan hizmet alınan firmalar olabilir. Bu durum, kurumun finansal durumuna ya da isteğine göre değişebilmektedir. Kampanya öncesi dağıtımcıların beklenti ve isteklerinin de göz önünde bulundurulması gerekir.
  • Tedarikçi firmalar: Kurumun herhangi bir şekilde ihtiyacı olan, ancak kurumda bulunmayan ürünleri ya da hizmetleri temin eden firmalardan oluşmaktadır.
  • Çalışanlar: Kuruma bağlı olarak içerden ya da dışardan herhangi bir ürünün ya da hizmetin üretilmesi sürecinde çalışan kişilerden oluşmaktadır. Çalışanlar misyonları gereği kurumun işleyişini en iyi bilen gruplardan birisidir. Dolayısıyla kampanyanın hazırlanış sürecinde çalışanlardan destek alınması ve çalışanların görüş ve önerilerinin dikkate alınması önemlidir.
  • Yerel otoriteler: Valilik, belediye ve muhtarlık gibi belirli bir bölgenin yönetiminden sorumlu birimlerden oluşmaktadır. Yerel otoriteler kampanyanın hazırlanması sürecinde bölge insanına dair bilgi alma amaçlı kullanılabilir. 

Ayrıca kampanyanın duyurulması ve yaygınlaştırılması konusunda da yerel otoritelerden destek almak mümkündür.

  • Devlet kurumları: Yerine göre hükümet, çeşitli bakanlıklar ya da yerel düzeydeki çeşitli devlet kurumlarının yöneticileri bu grupta yer almaktadır. Kampanya sürecinde bu tür kurumların desteğini almak da kampanyayı ileri taşımak anlamında kampanya yürütücülerine yardımcı olabilmektedir. kurumlarının yöneticileri bu grupta yer almaktadır. Kampanya sürecinde bu tür kurumların desteğini almak da kampanyayı ileri taşımak anlamında kampanya yürütücülerine yardımcı olabilmektedir.
  • Kanaat önderleri: Çeşitli insan grupları üzerinde etkili olan ve sözleri genel kabul gören ya da belirli fikirlerin oluşmasını sağlayan kişilerden oluşmaktadır. Yerine göre kimi zaman bir siyasetçi, kimi zaman bir sanatçı, kimi zaman da bir mahalle camisinin imamı kanaat önderi konumunda olabilir. Bu tür kişiler kampanyanın amaçları elverdiği sürece ya da kampanya amaçlarına hizmet edinmek amacıyla kampanyanın oluşturulması ya da yürütülmesi sürecinde yapılan çalışmalarda destek grubu olarak görev alabilir.
  • Yerel ve ulusal medya: Kurumumuzun içinde bulunduğu bölgede yer alan medya kuruluşları ve ulusal medya kuruluşlarından oluşmaktadır. Yürütülecek kampanya uluslararası bir nitelikte olduğunda uluslararası medya da bu gruba dahil edilebilir. Kampanya hazırlık sürecinde yerel ve ulusal medya da incelenmeli, medyanın hangi konulara daha çok önem verdiği, nelerin medyada ilgi çekebilecek özellikte olduğu incelenmelidir. Bu süreçte medya ile sürekli istişarede bulunmak, fikir alışverişi yapmak ve uzun dönemli ilişkiler kurmak kurumun faydasına olacaktır. En nihayetinde medya bir haberinin hızlı bir şekilde hedef kitleye yayılmasının en önemli araçlarından bir tanesidir (Bobbit ve Sullivan, 2005).
  • İşçi ve işveren sendikaları: Sendikalar en nihayetinde kurumun çalışanlarıyla ilişkilerinde belirleyici düzeyde bir etkiye sahiptir. Bu etki doğrudan olmasa bile çalışanları kaybetmemek, aksine kuruma olan desteklerini arttırmak için sendikalar ile olumlu ilişkiler kurulması gerekmektedir.
  • Sivil toplum örgütleri: Ulusal ya da yerel düzeydeki sivil toplum örgütleri de kampanya amaçları çerçevesinde destek alınabilecek gruplar arasında yer almaktadır.
  • Çeşitli birlikler, odalar ya da meslek örgütleri: Kurumun içerisinde yer aldığı pazara ya da konuma göre çeşitli birlikler, odalar ve meslek örgütleri de kurumun paydaşları arasında yer almaktadır.  Rakiplerdir.