ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLER İÇİN AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ Dersi Yetersizlik Alanları ve Özellikleri soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Görme yetersizliği olan bireyler için acil durum ve afet durumlarında izlenmesi gereken adımlar nelerdir?


CEVAP:

Bağımsız ve güvenli hareket etme, acil durum ve afet hâllerinde bireyin kolayca kendini koruyabilmesini sağlayabilmektedir. Dolayısıyla görme yetersizliği olan bireyler düşünüldüğünde akla gelen ilk önlem, bu bireylerin maksimum düzeyde bağımsız ve güvenli hareket etmelerinin sağlanmasıdır.  Bunun için görme yetersizliği olan her birey, yaşadığı ya da çalıştığı yerde alan tanımlaması yapmalıdır. Bir diğer deyişle, birey yaşadığı ve çalıştığı ortamda hangi eşyaların nerede bulunduğu, eşyaların özellikleri ve boyutları, bireyin kişisel eşyalarının yeri, ortama giriş ve çıkış yolu ve ortamda bulunan boş alanla ilgili bilgi sahibi olmalıdır. Bunun için sözü edilen alanlarda yapılan en ufak bir değişiklikten
görme yetersizliği olan bireyin haberdar edilmesi gerekir. 

Acil çıkış yollarında görme yetersizliği olan bireyin hareketini güçleştirecek ve hatta tehlike yaratabilecek eşyaların bulunmaması, hareket kabiliyetini artıracaktır. Ayrıca, içinde bulunulan mekanda yapılacak bazı fiziksel düzenlemelerle acil durum ve afet hâllerinde görme yetersizliği olan bireylerin güvenliği artırılabilir. Binalarda acil durumları haber vermek içi hem sesli hem de ışıklı alarm sistemleri bulunmalıdır. Böylece, görme yetersizliği olan bireyler acil bir durum olduğunu duyarak fark edebilir ve buna uygun davranabilir. Benzer biçimde, bireyleri acil çıkışa yönlendiren sesli yönlendirmeler de bulunmalıdır. Tahliye sırasında birilerinin sesli yönerge vermesi de görme yetersizliği olan bireylerin kolaylıkla yararlanabilecekleri uygulamalardandır.

Görme yetersizliği olan bireyler söz konusu olduğunda, acil durum personelinin bu kişilerin hareket kabiliyetinin artması için kullandıkları araçların (baston, gözlük vb.) neler olduğunu bireyden öğrenmesi ve bunları yanına alması için bireye destek olması önemlidir. Ayrıca bireylerin görsel ipuçlarını değerlendiremeyecekleri düşünüldüğünde, acil durum personelinin sunduğu yönergeler daha da önem kazanmaktadır. Bu nedenle personel, bireyden yapmasını istediklerini mümkün olduğu kadar yakından ve rahat duyulabilecek bir ses tonuyla söylemelidir. Ayrıca, tahliye sırasında bireye herhangi bir yer ya da yön tarif ederken işaretler ya da “Bu taraftan, şuraya dön vb.” ifadeler kullanmak yerine bireyin yerine getirmesi istenen davranışı, görmeden de kolaylıkla anlayabileceği biçimde tarif etmek gerekmektedir (Örneğin; “Başını hafifçe eğerek sağındaki duvarın yanından yürü.”).