ÇOCUK, BİLİM VE TEKNOLOJİ Dersi Fen Bilimleri İçeriği ve Bilimsel Süreç Becerileri soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Gözlem yapma becerisini geliştirmek amacıyla çocuklarla ne tür çalışmalar yapılamalı ve nelere dikkat edilmelidir?


CEVAP:

Çocuklara sorular yöneltilip akranlarıyla iletişim içine girebilecekleri etkinlikler
planlanabilir. Öğretmenin “Bahçede hangi canlıları görüyorsunuz?”, “Bu sıvıların kokularını tanımlayabilir misin?”, “Bu yaprağa dokunduğunda ne hissettiğini açıklayabilir misin?” gibi sorular yöneltmesi bu becerinin kazandırılmasına yardımcı olacaktır. Bununla birlikte çocukların duyu organlarını etkin olarak kullanabilecekleri aşağıdaki gibi bazı sınıf içi etkinlikler gerçekleştirilebilir:  

  • Çocukların kendilerine verilen kese kağıtları içindeki nesneleri bakmadan sadece dokunarak tanımaya çalışmaları.
  • Plastik yumurtalar veya etrafı alüminyum folyo ile sarılmış plastik şişeler içine konan nesneleri, sallayarak çıkardıkları ses yardımıyla tanımaya çalışmaları.
  • Gözleri kapalı çocuklara çeşitli meyvelerin küçük parçalara bölünerek verilmesi ve tatlarına bakarak meyveyi tahmin etmelerinin istenmesi.

Gözlem yapma becerisiyle ilgili diğer bir önemli nokta da çocuklar gözlem yaparken kendi fikir ve inançlarımızı onlara dayatmamaktır. Son olarak, gözlemin planlı ve düzenli yapılmasına özen gösterilmelidir. Öğretmenler gözlemin amacını, süresini, nasıl gözlem yapılacağını ve gözlemin nasıl değerlendirileceğini öğrencilere önceden açıklamalıdır.