RADYO VE TELEVİZYON HABERCİLİĞİ Dersi Radyo ve Televizyon Haberciliğinde Yapım ve Yayın Süreçleri soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

“Haber” kavramı nedir ve “haber yapma” aşamaları nelerdir?


CEVAP:

Haber, kendiliğinden oluşan ya da hazırlanan bir olgudur. Olay ve bilgilerin haber haline dönüştürülmesine haber yapma adı verilirken bu süreç, ‘araştırma’, ‘seçim’ ve ‘biçimlendirme’ olmak üzere toplam üç aşamada gerçekleşmektedir:
Araştırma, genellikle muhabiri ilgilendiren bir görevdir. Muhabir hangi olay ve bilgilerin haber haline getirileceğini belirlemeden önce kendi sorumluluk alanındaki olayları değerlendirmeli ve bilgilere karşı duyarlı olmalıdır. Araştırma yapılacak olayın seçiminden sonra da devamlılık göstermesi gereken bir alt süreçtir.
Seçim, haberle ilgili en önemli karardır. Çünkü hangi olayın haber olup hangisinin olmayacağının seçilmesi gerekmektedir. Bazı olayların haber olarak seçilmesi kaçınılmazdır. Habercilik yapanlar gün boyu yüzlerce haber içinden seçim yapmak zorundadırlar. Muhabir, haber yapacağı olayı seçerken, haber müdürleri yapılmış haberler arasından yazı işlerine ya da editörlere gönderecekleri haberleri, ajanslar ise servise koyacakları haberleri seçerler.
Biçimlendirmede ise muhabir topladığı tüm bilgileri bir araya getirerek, bunları bir düzene koyar ve habere şeklini verir. Muhabir elindeki verileri bir araya getirirken, haberin önemini, elde olan malzemelerin gerek içerik gerekse görsel açıdan durumunu, çalıştığı kurumun yayın politikası gibi farklı unsurları göz önünde tutmak zorundadır.