FİZİKSEL REHABİLİTASYON Dersi Terminal Dönemde Fiziksel Rehabilitasyon soru detayı:
SORU:
Hastalığın terminal dönemindeki ergoterapi aşamaları nelerdir?
CEVAP:
Yaşlı bireylerin terminal dönemde ergoterapi bağlamında desteklenmesinde bazı anahtar hususlar vardır. Destek sürecinin her aşamasında ergoterapist yaşlı bireye özgü gereksinimler doğrultusunda anahtar hususları yeniden gözden geçirir. Hastalığın terminal dönemindeki ergoterapi aşamaları ve anahtar noktalar;
1. Yaşlı bireyin yönlendirilme aşaması; bu dönemde bireyin sağlık koşullarında değişim hızlı olmaktadır. Bu nedenle ergoterapi için hızlı müdahale sürecine başlanmalıdır. Bu kapsamda hastanın, ailesinin ve bakım personelinin ergoterapinin önemi ve yapılması gerekenler konusunda eğitimine geçilmelidir.
2. Yaşlı bireyi değerlendirme aşaması; bu dönemde yaşlı birey, ailesi ve bakım personeli hakkında bilgi toplanır ve yaşanılan duygusal tepkiler belirlenmeye çalışılır. Duygusal tepkilerin değerlendirilmesi yaşlı bireyle ilgili problemlerin, bağımsızlık ve yaşam kalitesi düzeyi hakkında fikir verebilir. Değerlendirme sırasında yaşlı bireyin dikkatli dinlenmesi ve empati ile yaklaşılması bireyin ergoterapiste güven oluşması için önemlidir.
3. Yaşlı bireyle ilgili hedef koyma aşaması; bu dönemde belirlenecek hedefler yaşlı birey ve aileye yönelik olmalıdır. Hedeflerin işlevsel olması için ergoterapist tarafından konulan hedeflerin yaşlı birey ve ailesi tarafından da benimsenmesi gerekir. Bu dönemde yaşlı bireye yönelik konulan hedefler kısa dönemli olmalıdır. Çünkü hastalığın ilerleyen döneminde değişim hızlı olmaktadır. Ayrıca kısa dönemli hedefler birey tarafından başarılabilir, uzun dönem hedefler ise ilk etapta başarılamayıp yaşlı bireyin yaşam süresi de buna elvermeyebilir.
4. Yaşlı bireye müdahale aşaması; bu dönemde hedeflere yönelik müdahale tekniklerinde bazı değişikliklere gidilmesi gerekir. Çünkü yaşlı bireyin ağrı seviyesi yüksek, enerji düzeyi yetersiz ve genel yorgunluk düzeyi fazla olabilir. Bu dönemde yaşlı bireyin yaşadığı ev veya bakımevi ortamında geçici uyarlamalar ve değişiklikler yapılması gerekir(S. 231, Şekil 8.12). Şekilde (S. 231, Şekil 8.12) görüldüğü üzere yürüme güçlüğü ve denge kaybı olan yaşlı bireyin bazı temel gereksinimlerini taşıması bu dönemde oldukça güçleşir. Yürüteçte yapılan bir değişiklik ile, yaşlı bireyin hem yürüyüş hem de yiyecek tepsisini taşıma işlevine katılım sağlaması kolaylaştırılır (S. 231, Şekil 8.12). Bu dönemde yaşlı bireyin tam işlevsel bağımsızlığından ziyade yaşam kalitesinin olabildiğince kontrol altında olmasına önem verilir.
5. Yaşlı bireyde müdahale sonuçlarını değerlendirme aşaması; bu dönemde müdahale sonuçlarından elde edilen gelişmeler değerlendirilir. Elde edilen sonuçların kalıcılığı konusuna fazla odaklanılmamalı çünkü hastalık ilerleyişini sürdürmektedir. Elde edilen sonuçların yaşlı bireyin ve onunla ilgilenen bakım personelinin yaşam kalitesine etkisinin olup olmadığı değerlendirilmelidir.