SPORDA RİSK YÖNETİMİ Dersi SPORDA TESİS VE MALZEME BOYUTUNDA RİSK YÖNETİMİ soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Havuzlarda hijyene bağlı riskler açısından nelere dikkat edilmelidir?


CEVAP:

Yüzme havuzları uygun su ortamının bulunmadığı durumlarda, enfeksiyon kapma riskine, alerjik rahatsızlıklara ve bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski gibi önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Suyla bulaşan hastalıkları engellemede en etkili yöntem klorlamadır. Aşağıda yer alan Tablo 1’de yüzme havuz suyu içerisindeki kullanılması gereken klor aralığı belirtilmiştir. Klor değerleri bu aralıkta bulundurulmak zorundadır. Çünkü klorun az olması dezenfektan özelliğinin kaybolmasına, klorun fazla olması ise özellikle akciğerler ve göz olmak üzere diğer organlarımıza zarar vermektedir. Özellikle yüzme bilmeyen ya da yeni öğrenen çocuklarda fazla su yuttuğu için bağırsak enfeksiyonuna yakalanma riski fazla olmaktadır. Yüzme havuzunda evcil hayvanların insanlarla birlikte bulunmalarına hiçbir şekilde izin verilmemelidir.

Havuza ilk adım atıldıktan sonra mutlaka dışarıda giyilen ayakkabılar çıkarılmalı, havuz iç ve dış mekanında terlik kullanılmalıdır. Yüzme havuzuna girişte mutlaka ayak havuzu bulundurulmalıdır. Kullanıcılar ayaklarını içerisinde dezenfektan içeren bu ayak havuzuna sokarak havuz iç mekanına giriş yapmalıdırlar. Daha sonra branşa uygun ısınma yapıldıktan sonra duş alınıp o şekilde
havuza girilmelidir.

Havuz ortamında yapılacak çalışmalarda bireyin hem kendi sağlığı hem de suyun hijyeniği açısından mutlaka bone kullanılmalıdır. Bununla birlikte gözün kornea bölümünün, suda kullanılan kimyasal maddelerden zarar görmemesi ve göz yuvalarını rahatsız etmeyen yumuşak plastikten yapılmış gözlük kullanılmalıdır. Kullanıcıların temiz mayolarla yüzme havuzuna girmeleri sağlanır. Havuz çalışması bittikten sonra mutlaka bol su ile duş alınması gerekir. Vücuttan klor ve pH’ın arındırılması ve düzenlenmesi gerekmektedir. Duş aldıktan sonra ıslak mayo ile çok fazla kalınmamalı hemen değiştirilmelidir.

Yüzme havuzu suyu yılda en az bir defa boşaltılarak genel temizlik yapılmalıdır. Çocuk yüzme havuzları yetişkin havuzundan farklı olduğundan dolayı çocuk yüzme havuzlarının suyu ayda bir defa boşaltılarak temizlenmelidir.


Yüzme havuzu suyuna ait sıcaklık, pH, serbest klor değerleri ile suyun mikrobiyolojik özelliklerine ait en son analiz sonuçları kullanıcıların görebileceği bir panoda yazıyla veya elektronik olarak ilan edilmesi gerekmektedir.