CEZA HUKUKUNA GİRİŞ Dersi Mal Varlığına Karşı Suçlar soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Hırsızlık suçunda indirim yapılması gereken nitelikli haller nelerdir?


CEVAP:

Hırsızlık suçunun;
• Paydaş veya el birliği ile malik olunan mal üzerinde işlenmesi (m. 144, f. 1, a),
• Hukuki ilişkiye dayanan alacağı tahsil amacıyla işlenmesi (m. 144, f. 1, b): Örneğin alacaklı, alacağını icra yolu ile tahsil etmek yerine borçlunun malını çalarsa yine hırsızlık suçu oluşur fakat faile verilecek cezada indirim yapılır.
• Hırsızlık suçunun konusunu oluşturan malın değerinin az olması (m. 145): Suçun konusunu oluşturan malın değerinin az olması durumunda failin cezasında indirim yapılabileceği gibi faile ceza vermekten de vazgeçilebilecektir. Bu konudaki takdir yetkisi, yargılamayı yapan mahkemeye aittir.
• Suçun malın geçici bir süre kullanılıp zilyedine iade edilmek üzere işlenmesi (m. 146): Burada, “kullanma hırsızlığı” söz konusudur. Bu hırsızlık şeklinin oluşması için kişinin sahibinin rızası olmaksızın malı alırken, bunu belli bir süre kullandıktan sonra iade etmek amacıyla hareket etmesi gerekir. Kullanma hırsızlığında, kullanmanın her hâlde kısa sayılacak bir süre devam etmesi temel koşuldur. Malın suç işlemek için kullanılmış olması hâlinde bu madde hükmü uygulanamaz, yani hırsızlık suçundan dolayı verilecek cezada indirim yapılamaz.
Cezada indirim yapılmasını gerektiren nitelikli hâller olarak düzenlenmiştir