MAHALLİ İDARELER MALİYESİ Dersi Mahalli İdarelerin Sorunları ve Çözüm Önerileri soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

İdareler arasındaki koordinasyon eksikliğinden doğan sorunları anlatınız.


CEVAP:

Merkezî yönetim ile mahalli idare birimleri arasında, büyükşehirlerde büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyeleri arasında veya mahalli idare sınırları içinde altyapıyı etkileyen hizmetleri olan özel kuruluşlar arasında bir koordinasyonun olmaması nedeniyle ortaya çıkan olumsuzluklar vatandaşların sık sık konuştuğu ve yakındığı konular olmaktadır. Örneğin, telefon idaresinin bozduğu asfaltta açtığı hatlarda işi bitince geç de olsa yeniden asfalt yapılmaktadır. Daha sonra aynı sokak ya da caddenin farklı veya aynı taraf­ta tekrar kazıldığı su, gaz, kablo tv, kanalizasyon, elektrik hatlarının yer altına alınması gibi birçok konuda birbirinden habersiz değişik zamanlarda hizmet yapıldığı görülebilmektedir. Bu durumun, yarattığı çevre kirliliği, çamur, devamlı yama yapılan asfalt, gürültü ve görüntü kirliliği gibi doğrudan veya dolaylı büyük ekonomik kayıplara yol açabilmektedir. Ülkemizde bireylerin ortak çalışma ve bir araya gelme konusundaki sıkıntısı geçmişte hatırlanacağı gibi koordinasyonun Bakanlık düzeyinde ele alınmasına neden olmuşsa da başarılı olduğu söylenemez. Bugün için azalsa da yukarıdaki örnekleri gözlemlemekteyiz.
Kaynak israfına ve hizmetle ilgili diğer şikâyetlere neden olan yöneticilere esaslı yaptırımlar getirmedikçe ve bu yaptırımlara konu olan cezaları kurumun ödemesi yerine doğrudan ilgililerin ceplerinden almadıkça sorunun çözülmesi zor gözükmektedir.
6 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6360 sayılı Kanun, koordinasyon eksikliğini giderebilmek amacıyla 3152 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun ‘Taşra Teşkilatı’ başlıklı 28.maddesine aşağıdaki ‘Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’ başlıklı 28/A maddesini eklemiş ve yayımı tarihi itibarıyla yürürlüğe sokmuştur.
Bu düzenleme 02.07.2018 tarihli ve 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 18. Maddesiyle yenilenmiş, 3152 sayılı Kanunun adı “İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu ile İl Yatırım ve Hizmetlerine İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun” şeklinde değiştirilmiştir. 28/A Maddesinin başlığıda “İl Yatırım Hizmetleri” şeklinde olmuştur.