HABER TÜRLERİ Dersi Politika Haberciliği soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

İkincil haber ajansları nedir?


CEVAP:

Sayılan ajanslara ek olarak, ikincil haber ajansları olarak adlandırılabilecek ajanslar da vardır. Söz konusu ajanslar, 1990 yılında iki Almanya’nın birleşmesinden sonra daha da gelişerek etkisini artıran Alman Ajansı DPA (Deutsche Presse Agentur), İspanya’nın sömürgecilik döneminden miras olarak Latin Amerika’da da etkin bir konumda olan İtalyan ANSA, Asya’nın eski gücünü titirmiş devi Rusya’nın ITAR-TASS, Uzakdoğu’nun etkili güçleri Çin’in XINHUA ve Japon KYODO ajansları, dünyanın belli bölgelerinde haber toplama ve dağıtma işini yapmaktadırlar.

Bu haber ajansları, tüm dünya ülkelerine hizmet vermeselerde kendi ve ulaştıkları ülkelerin nüfusları ve dünyanın önemli bir bölgesindeki güçleri nedeniyle, ikincil konumdaki uluslararası ajans sayılmaktadırlar. Japonya’nın ‘KYODO’ ajansı dışında söz konusu haber ajanslarının tümü, çeşitli yöntem ve ölçütlerle devletlerinden destek görerek yardım almaktadır.  

Uluslararası üç büyük haber ajansının kârlarının çok düşük olması yüzünden, ikincil ajansların, ötekilerin yerini almak ya da onlarla dünya ölçeğinde rekabet etmek gibi amaçları zaten yoktur. Bu ikincil ajansların abone bedelleri, 3 büyük ajansınkilere oranla düşüktür. Bu ajanslara abonelikte,  İki-üç büyük ajansın yanı sıra başka bir seçenek olarak  ve nispeten ucuz bir kaynaktan daha haber sağlama düşüncesi ön planda tutulmaktadır.