KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM Dersi SÖZLÜ İLETİŞİM BİÇİMLERİNDE FARKLILAŞMA soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

İletişim biçemlerini birbirinden ayırabilmek için kullanılan yaklaşımlardan biri olan bireylerin kişilik özellikleri iletişim biçemini nasıl etkiler?


CEVAP:

İletişim biçemlerini birbirinden ayırabilmek için farklı yaklaşımlar vardır. Kimi araştırmacılar bireylerin kişilik özellikleri ile belirli durumlarda kullandıkları biçem arasında ilişki kurarlar. Söz gelişi, bir yaklaşıma göre, bireyler açıklayıcı, yönetici, ilişkilendirici ve analitik kişilik özelliklerine sahip olabilirler.

  • Açıklayıcı kişilik özelliğine sahip bireyler, heyecanlı, karşıdakinin kim olduğunu öğrenmek isteyen, konuşma sırasında karşıdakini sıkacak kadar uzun açıklamalar yapan, kendi fikir ve düşüncelerini satmaya çalışan ve kendi anlattıklarından heyecanlanan, alkıştan ve takdir edilmekten hoşlanan, kolayca motive olan, hedef belirlemekten hoşlanan, takdir edileceği ve hedefleri belirli yapılarda başarılı olan, önsezilerine güvenen ve teşvik edildiğinde daha büyük başarı kazanabilen bireylerdir.
  • Yönetici kişilik özelliğine sahip bireyler, kendi yollarını belirler ve bakış açılarına güvenirler. Daha çok “ne?” sorusunu sorarlar. Zamanlarını harcayan ve onların adına karar vermek isteyenlerden hoşlanmazlar. Görev üstlenip kontrolü ellerine alırlar ve görev üstlenmelerine izin verilmesinden hoşlanırlar. Amaç ve sonuç yönelimlidirler, yarışma durumlarını ve kazanmayı severler. Başkalarıyla iş birliği yapmaları gereken durumlarda kendilerini geliştirirler. Etkin çalışmayı sever ve zamandan kazanmaya çalışırlar. Kendi yollarını çizmelerine izin verildiğinde daha başarılı olurlar.
  • İlişkilendirici kişilik özelliğine sahip bireyler yardımsever olmayı, sıcak karşılanmayı ve dikkat çekmeyi severler. En çok “niçin?” sorusunu sorarlar. Reddedilmekten, kendilerine kişilikleri göz önüne alınmadan, kayıtsız ve duygusuz davranılmasından hoşlanmazlar. Baskı ve gerilim durumlarında sessiz kalır, geri çekilirler. Onlara karşı destekleyici ve ilgili davranılmasından hoşlanırlar. Ne kadar çok arkadaşları ve yakın ilişkileri varsa o kadar mutlu olurlar. Kendilerini rahat ve başkalarının ilgisini üzerlerinde hissettiklerinde daha başarılı olurlar. Amaç ve yöntemi belirlenmiş yapılarda çalışırlarsa başarıları artar. İlişkilerini ve arkadaşlıklarını korumak onlar için büyük anlam taşır.
  • Analitik kişilik özelliğine sahip bireyler çok miktarda veriye ihtiyaç duyar, çok soru sorar ve yöntemli, sistematik çalışmadan hoşlanırlar. En çok “nasıl?” sorusunu sorarlar. Hata yapmaktan, hazırlıksız görünmekten hoşlanmazlar, baskı ve gerginlik durumlarıyla baş etmek için, durumu anlamaya yarayacak daha çok veri toplamaya çalışırlar. Onlara yapılacak en büyük yardım daha çok enformasyon vermektir. Onları sonuca götürecek faaliyette bulunmaktan hoşlanırlar. Kendi kararlarını vermelerine olanak sağlandığında ve baskı yapılmadığında daha başarılı olurlar. Bireylerarası ilişkilerini geliştirmeleri gerekir. Hata yapmaktan korktukları için yüzlerini korumak, toplum içinde itibar kaybına uğramamak için ellerinden geleni yaparlar.