STRATEJİK YÖNETİM Dersi Strateji Alternatifleri: Strateji Hiyerarşisinin Oluşturulması soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

İlişkili çeşitlendirme stratejisinin uygulanma nedenleri nelerdir?


CEVAP:

İlişkili çeşitlendirme stratejisi; İşletmenin faaliyette bulunduğu mevcut iş alanlarında veya benzer konularda yeni işlere girişmesi durumunda ilişkili çeşitlendirme stratejisi uyguladığı söylenebilir. Bu stratejilerin seçilmesi ve uygulanmasının çeşitli nedenleri vardır. Bunlar:

  • İş birimlerinin mevcut faaliyetlerinden ortak olarak yararlanmak: İşletmede çeşitli birimlerin bazı faaliyetleri son derece etkili ve verimli olabilmektedir.
  • Kuvvetli bir dağıtım örgütüne sahip olan bir işletme, aynı dağıtım örgütü ile yeni ürünlerin dağıtımını hiçbir ek gider yapmadan gerçekleştirebilir.
  • Pazar gücü elde etmek: Bazen işletmenin pazardaki gücünü artırabilmesi bazen sadece mevcut ürünlerle mümkün olamamaktadır. Bu durumda ilişkili çeşitlendirmelerle yeni ürünlere girilmekte, daha farklı ve geniş pazarlara ürün sunularak pazar gücünün bu yolla arttırılması hedeflenmektedir.
  • Varlık ve temel yeteneklerin yeni ürün ve işlerde kullanılarak ek gelir ve yararlar sağlamak: İşletmenin sahip olduğu ve toplum tarafından kabul gören bazı varlık ve yeteneklerinin ilişki çeşitlendirme stratejisi ile benzer iş ve ürünlerde kullanılarak ek gelir ve yararlar sağlaması mümkün olabilmektedir. Sahip olunan güçlü bir marka, bu strateji ile yeni bir benzer ürün veya işte kullanılabilmektedir.
  • Maliyet tasarrufu sağlamak ve yüksek getiri elde etmek: Bu strateji ile işletmenin deneyiminin bulunduğu iş alanlarında yapılan ek işlerle kimi maliyetlerde tasarruf sağlanabilmekte ve getiriler artırılabilmektedir.
  • Teşviklerden yararlanmak: Vergi yasaları ve yöresel yatırım teşviklerinin yarattığı fırsatları kullanma arzusu ile işletmeler ilişkili çeşitlendirme stratejisi uygulamaktadırlar.
  • Riskleri azaltmak veya dağıtmak: Tek bir iş alanında yatırım yaparak faaliyette bulunmak riskli bir iş olup yumurtaları aynı sepette taşımak gibidir. Riskleri ek ürünlerle azaltmak veya çeşitli iş birimleri arasında dağıtmanın en etkili yollarından birisi, bu stratejiyi uygulamaktır.
  • Yöneticilere ek gelir yaratmak ve/veya işsiz kalma risklerini azaltmak: Genellikle profesyonel yöneticilerin iş başında olduğu ve sermaye sahipliğinin sermaye piyasasında son derece dağılmış olduğu işletmelerde, üst yöneticiler, kendi gelirlerini arttırabilmek amacı ile bu stratejiyi uygulama arzusu taşırlar.