MAHALLİ İDARELER MALİYESİ Dersi Mahalli İdarelerin Sorunları ve Çözüm Önerileri soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

İller Bankası için fırsat ve tehditlerden üçer tanesini yazınız.


CEVAP:

Fırsatlar 
1. AB adaylık sürecinde AB normlarına uygun ihtisaslaşmış proje ve kontrollük hizmetleri vermek Bankayı olumlu etkileyecektir.
2. Toplumda artan çevre bilinci beraberinde yeni iş imkânları ve çevre yatırımlarına talebi artıracak böylelikle Bankaya duyulan gereksinim de artacaktır.
3. Bankanın bütçesine,belediyelere yardım kalemi,özel projelere ayrılan finansman ve afet işlerinden gelen deprem ödenekleri gibi kaynakların aktarılması.

4. Kent bilgi sistemleri ile jeotermal, güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek hem ülke hem de Banka için yeni fırsatlar doğuracaktır.
5. Bankanın daha özerk bir yapıya kavuşturulmasıyla etkin çalışma sağlanacak, hizmette verimlilik ve kalite artacaktır.
6. Uluslararası finans kuruluşlarının İller Bankası ile çalışma arzusunda olmaları ve bunun merkezi yönetimin ilgili birimlerince desteklenmesi, Bankanın yeni atılımlar yapmasına imkân sağlayacaktır.
7. Kamu Yönetimi Reformu Yasası Bankanın yeniden yapılandırılması sürecini hızlandıracaktır.
8. Yerel Yönetimler Yasası ile yerel yönetimlerin güçlendirilmesi Bankanın finansal yapısını olumlu etkileyecek ve iş hacmini artıracaktır.

Tehditler
1. Belediye paylarından Banka alacaklarının kesilmesine ya da kesilmesi oranlarına Banka yönetimi dışından karar verilmesi, genel ve ani finans problemlerine neden olacaktır.
2. Finans alanında faaliyet gösteren uluslararası finans kurumlarının uzun vadeli ve bir dönemi ödemesiz kredi imkânları sunması karşısında Bankanın rekabet gücü azalacaktır.

3. Mevcut personel rejiminin 657 sayılı yasaya tabi olması nedeniyle ücret yetersizliğinden bu durumun devam etmesi, bankacılıkla ilgili faaliyetlerde yeterli ve
deneyimli uzman personel istihdam edilememesini ve deneyimli teknik personeli kaybetme riskini doğuracaktır.
4. Banka tarafından alınan doğru ve objektif kararların siyasi, ekonomik vb. gibi kurum dışı etkenlerle hayata geçirilememesi