SOSYAL POLİTİKA I Dersi Yoksulluk ve Yoksullukla Mücadelede Güncel Yaklaşım ve Politikalar soru detayı:
SORU:
Kaç tür yoksulluk sınırı vardır ve bunlar nelerdir?
CEVAP:
Genel olarak, mutlak yoksulluk sınırı, göreli yoksulluk sınırı ve sübjektif yoksulluk sınırı olmak üzere üç tür yoksulluk sınırından söz edilebilir. Mutlak yoksulluk sınırı belirlenirken, kişinin yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan minimum düzeydeki mal grubu tespit edilmekte ve bu mal grubunun satın alınabilmesi için gerekli gelir düzeyi yoksulluk sınırı olarak tanımlanmaktadır. Buna göre, yoksulluk sınırının tespitinde sadece gıda harcamaları esas alınabileceği gibi, gıda dışında, giyinme, barınma, ısınma gibi diğer zorunlu ihtiyaçlar da hesaba katılabilir.
Göreli yoksulluk sınırı, toplumdaki ortalama gelirin belirli bir yüzdesi (%40, %50, %60 ya da %70) olarak belirlenmektedir. Toplumdaki genel gelir düzeyinin yüksek olması yoksulluk sınırını da yukarı çekmektedir. Gelir dağılımı eşitsizliğinin düşük olduğu toplumlarda, kişilerin gelir düzeyleri genel ortalama seviyesine yakın olduğu için göreli yoksulluk oranlarının da bu toplumlarda daha düşük olması beklenir. Gelir dağılımı eşitsizliğinin yüksek olduğu toplumlarda ise ortalama gelirin belirli bir yüzdesinin altında kalanlar diğer gelir gruplarından kolaylıkla ayırt edilebilmektedir.
Sübjektif yoksulluk sınırının belirlenmesinde ise kişilerin kendi değerlendirmelerine başvurulmaktadır. Araştırma anketleri uygulanarak kişilere, kendileri için kaynaklara erişim konusunda gerekli olan minimum düzeyin ne olduğu sorulmaktadır.