VERGİ CEZA HUKUKU Dersi Vergi Suçlarının Özel Görünüş Şekilleri soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Kaçakçılık suçlarında birleşme ne şekilde olur? 


CEVAP:

Kaçakçılık suçu, bileşik suç için elverişli değildir. Zaten bileşik suçta da birleşme hükümleri uygulanmayacaktır. 

Zincirleme suç için, kaçakçılık fiilleri elverişlidir. Kaçakçılık suçu işlemek isteyen yükümlü, bu amaca hizmet etmek üzere, değişik zamanlarda değişik kaçakçılık fiilleri işleyebilir. Örneğin, sahte belge basma fiili gibi. Matbaacının yetkisi olmamasına rağmen farklı zamanlarda, farklı kişilere sahte belge basması gibi. Vergi yükümlüsü açısından zaman zaman sahte belge düzenlemek gibi. Defter ve belgeleri tahrif de aynı şekildedir. Farklı zamanlarda, tabii ki bu zaman suçun devamını sağlayacak kadar bir yakınlıkta, önce defterlerde, sonra da belgede tahrifat suçu gibi. Eğer araya girecek zaman yeni bir suç imajı verecek kadar farklı ise, veya birincisuç cezalandırılmış ise, zincirleme ceza uygulaması yapılamayacaktır. Suç işleme iradeleri arasındaki ilişki kesen veya bozan unsurlar zincirleme kaçakçılık suçunun oluşumuna engel olur.Suçlardan bir kısmı hakkında kesin karar verilmiş olması, suç fiillerinin farklı hesap dönemleri içerisinde işlenmesi halinde birbirine yakın farklı zaman kavramı gerçekleşmemiş olacaktır.

Kaçakçılık suçlarına fikri içtima açısından bakıldığında, uygulanabilir olduğu görülmektedir. Vergi kaçakçılığında görünürde birleşmenin söz konusu olabilmesi için 359’uncu maddesindeki fiillerin diğer kanunlar açısından da aynı sonucu doğurması gerekir. Bu açıdan bakıldığı zaman görünürde birleşmenin çok kolay olacağını söylemek zor-dur. Kanunun lafzına bakıldığı zaman kaçakçılık fiillerinden bazılarının Sermaye PiyasasıKanunu’nun 112’inci maddesinde yer alan fiillerle örtüşebileceğini söylenebilir.

Sermaye piyasası araçları, bu araçların ihracı, ihraççılar, halka arz edenler, sermayepiyasası faaliyetlerinde bulunan kişiler;

(1) Kasıtlı olarak;

  1. Kanunen tutmakla yükümlü oldukları defter ve kayıtları usulüne uygun tutmayanlar, (SPK md 112/1-a).

  2. Finansal tablo ve raporları gerçeği yansıtmayan şekilde düzenleyenler (Sermaye

    Piyasası Kanunu md 112/2-a).

  3. Gerçeğe aykırı hesap açanlar (Sermaye Piyasası Kanunu md 112/2-b).

  4. Kayıtlarda her türlü muhasebe hilesi yapanlar (Sermaye Piyasası Kanunu md 112/2-c).

Vergi Usul Kanunu’nda bunun için öngörülen ceza 18 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. SPK’da ise 5237 sayılı kanuna gönderme yaparak ilgili hükümlerine göre cezalandırılacağı belirtilmiştir. Suç özel belgede sahtecilik suçu hükümlerine göre cezalandırılacaktır.Bu da basit hali ile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır. Ağır olan Vergi Usul Kanunu’nda düzenlenen cezadır. Bu nedenle Vergi Usul Kanunu’nda yer alan cezalar uygulanacaktır.