HAVAALANI YÖNETİMİ Dersi Havaalanlarında Performans ve Kalite Yönetimi soru detayı:
SORU:
Kalite ile ilgili kavramları açıklayınız.
CEVAP:
Toplam: Bir sistem içindeki bütün süreçleri ve bütün kişileri ve işleri kapsayan bir anlayış olarak tanımlanır.
Yönetim: Belirli bir amaç için başkaları ile iş yapma eylemidir.
Sistem: Alt birimleri ile uyumlu çalışma kabiliyetinde olan yapılardır. Açık sistem ve kapalı sistem olarak iki ana grupta incelenir. Yönetimde sistem yaklaşımı; organizasyonu çeşitli parçalar, süreçler ve amaçlardan oluşan bir bütün olarak ele alır.
Süreç (Proses): Girdilere değer katarak çıktılara dönüştüren bir dizi ardışık faaliyetler topluluğudur.
Müşteri: Çalışanlar, iç müşteri olarak tanımlanırken; havaalanını kullanan yolcular ve yolcu yakınları, terminalde bulunan havayolu, yer hizmetleri (handling) kuruluşu, temsilci kuruluşlar, acenteler, kiralık oto şirketleri, banka, GSM operatörleri, Vergi İade Ofisi, reklam pano sahipleri, diğer kiracılar ile kamu kurum ve kuruluşları gibi iş ortakları ise dış müşteri olarak tanımlanır.
Doküman: Doküman, kalite yönetim sistemi şartlarına ve kuruluş işleyiş gerekliliklerine uygun olarak hazırlanan, onaylanan ve yayınlanan her türlü yazılı kaynağı ifade eder.
Kayıt: Uygulamaların izlenmesini sağlayan, ürünün uygunluğunu kanıtlayan sistem ve kuruluş gereksinimi dolayısıyla oluşturulmuş dokümanlardır.
Denetim (Tetkik): Kuruluşta uygulanmakta olan yönetim sistemlerinin planlanan şekilde uygulanıp uygulanmadığını, sistemlerin etkinliğini ve belirlenen hedeflere ulaşmak için uygunluğunu gözlemlemek amacı ile yapılan denetimleri (tetkikleri) anlatır.
Gözlem: Sistematik bir hatadan kaynaklanmayan, sonuçları kalite sisteminin uygunluğunu etkilemeyen ancak kalite sistemini iyileştirmek veya potansiyel bir tehlikeyi ortaya koymak amacıyla tespit edilen hatalardır.
Gözden Geçirme: Tespit edilen hedeflere ulaşmak için ele alınan konunun; etkinliği, yeterliliği ve uygunluğunu takip etmek için yapılan faaliyettir.
Objektif Delil: Bir şeyin varlığını veya doğruluğunu destekleyen veriler gözlem, ölçme, muayene ve diğer yollarla elde edilebilir beyan ile veya dokümanlaştırılmış olan bilgilerdir.
Doğrulama: Objektif delilin sağlanması yoluyla belirlenen şartların yerine getirildiğinin
teyidi.
Geçerlilik: Objektif delil sağlamak amacıyla belirli bir kullanım amacı ile uygulama
için şartların yerine getirildiğinin teyididir.
Kusur: Kuruluş tarafından amaçlanan veya belirlenen bir şartın yerine getirilmemiş
olmasıdır.
Düzeltici Faaliyet: İç tetkik ya da uygulama sırasında gözlemlenen mevzuat, sistem ve müşteri şartlarına uymayan ürün/hizmetin uygun hale getirilmesi için yapılan faaliyetleri ve müşteri doğrulaması işlemini ifade eder.