FİLM VE VİDEO KÜLTÜRÜ Dersi FİLM DİLİ soru detayı:
SORU:
Kamera hareketlerinin görüntünün içindeki öğeler üzerindeki etkisi nasıldır?
CEVAP:
Kamera hareket ettiğinde çerçevelediği görüntü, görüntünün içindeki öğeler ve
düzenleme de değişmektedir. En sık kullanılan kamera hareketleri çevrinme, kaydırma, yükselme ve alçalmadır.
- Sağa ya da Sola Çevrinme: Bir nesneden diğerine çevrinme yaparak geçmek, çevrinmenin hızıyla ve sahnenin bağlamıyla birlikte farklı etkiler yaratabilir.
- Yukarı ya da Aşağı Çevrinme: Dikkati belli bir alana, nesneye çeker ve seyircide bir beklenti yaratır. Gerilimi yükseltir.
- İleri, Geri, Yana Kaydırma: Kameranın görüntülediği nesneye yaklaşması, uzaklaşması ya da onun hareketini izlemesiyle gerçekleşir. Kaydırma hareketi kameranın üzerinde kaydığı donanımın özelliğine göre çok çeşitli biçimlerde olabilir. Yanlara ya da eğik bir yörünge izleyerek de kamera kayabilir. Hangi bağlam içinde kullanılıyorsa kaydırma seyircide buna uygun bir etki yaratır. Karakterin ardından kaydırma yoluyla ilerleyen kamera onun yapacağı eyleme ya da karşılaşacağı bir duruma odaklanmamızı sağlar.
- Optik Kaydırma (Zum): Kameranın hareket etmeden bir nesneye yaklaşması ya da uzaklaşması mümkündür. Optik kaydırma denilen bu teknik, objektif içindeki hareketle gerçekleşir. Belli bir nesneye, alana doğru yapılan zum seyircinin dikkatini ve merakını ona doğru yönlendirir. Bir nesneden, karakterden uzaklaşarak geriye doğru yapılan zum ise, o nesne ya da karakteri içinde bulunduğu ortamdaki diğer öğelere göre konumlandırır.
- Yükselme ya da Alçalma: Kamera gövdesiyle birlikte yukarıya doğru yükselir ya da aşağıya iner. Belli bir alanı tarayarak yapılan bu hareket gizemli durumlarda da sürpriz yaratmak için de kullanılabilir. Görülen alana ilişkin tanımlayıcı bir görüntü de yaratır.
- El Kamerası Hareketleri: Kameranın omuzda taşınarak hareketi izlediği çekimler bir haber kamerası gibi çoğunlukla sallanan, düzensiz hareketlerle gerçekleşir. Genellikle öznel bakış açısı ortaya çıkarır.