SAĞLIK BİLİMLERİNDE VE YÖNETİMİNDE ETİK Dersi Mesleki Etik ve Etik Mevzuatı soru detayı:
SORU:
Kamu görevlileri görevlerini yerine getirirken etik ilkelere uygun davranmak zorundadır. Neden böyle olması gerektiği Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği tarafından yayınlanan Devlette Etikten Etik Devlete: Kamu Yönetiminde Etik başlıklı çalışmaya göre nasıl sıralanabilir?
CEVAP:
• Kamu görevlileri, gündelik çalışmaları sırasında, kamu kaynaklarının yönetilmesi, vatandaşlarla ilişkiler ve politika oluşturma işlevleri gibi bazı durumlarda takdir yetkisi kullanır. Etik, bu kamu gücünün yanlış veya kamu yararına kullanılmasına set çeken kontrol ve denge noktalarından biridir.
• Kamu yönetiminde ahlaka aykırı faaliyetler, her şeyden önce, hukuk sistemine ve devlete olan güveni azaltmaktadır. Bu da tüm alanlarda kuralların çiğnenme eğilimini artmaktadır.
• Kamu yönetiminde, etiğin en önemli özelliklerinden biri, sosyal sorumluluk bilincini içermesidir. Sosyal sorumluluk topluma karşı sadakat ve bağlılığı gerekli kılmaktadır.
• Etik bilincin devlet yönetiminde en tepeden aşağıya kadar var olması, bir siyasal sistemin iyi işleyişinin temellerinden biridir. Bunun en büyük kanıtı, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik, siyasal, sosyal sistemlerinin gelişiminin sağlanması için öncelikle atılması gereken adımın toplumda etik standartların yerleştirilmesi olduğuna dair bir görüş birliğinin olmasıdır.
• Kamu yönetiminde ahlaka aykırı faaliyetlerin, ülkenin kalkınmasında da doğrudan olumsuz etkisi bulunmaktadır. Etik davranış ilkelerine bağlılık, kamu yönetiminin işlevlerini verimli olarak yerine getirmesini sağlar.
• Bürokrasinin etkisizliği ve verimsizliği, kamu görevlilerinin motivasyonlarını azaltırken, kamu hizmetinin kalitesini düşürür. Kalitesiz bir kamu hizmeti, devletin işlerliğini aksatır.
• Kamu yatırımlarındaki ahlaka aykırı faaliyetler, büyümeyi olumsuz yönde etkilemektedir. Belirli bir proje, yapılan analizlerin soncuna göre değil, bazı çıkar gruplarının veya kamu görevlisinin çıkarına hizmet edecek biçimde oylandığında yatırımların verimliliği, olabilecek olan düzeyin altında gerçekleşmektedir.
• Kamu yönetiminde ahlaka aykırı faaliyetler söz konusu olduğunda altyapı ve hizmetler için ayrılan kamu kaynakları etkin olmayan bir biçimde kullanılacağından,
bu altyapı ve hizmetlerin kalitesi düşük düzeyde olacaktır.
• Kamu yönetiminde ahlaka aykırı faaliyetlerin yaygın olduğu ülkelerde enflasyonist
eğilimler de yüksektir.
• Kamu yönetiminde ahlaka aykırı faaliyetlerin hem yerli hem de yabancı yatırımcıların yatırım kararları üzerinde ciddi olumsuz etkileri vardır.
• Kamu yönetiminde ahlaka aykırı faaliyetlerin yaygın olduğu ülkelerde bürokratik
işlemler yavaştır. Bürokratik işlemler özellikle yavaşlatılarak, buradan bir rant elde
edilmeye çalışılmaktadır.
• Kamu yönetiminde ahlaka aykırı faaliyetler, devlete olan güveni olumsuz yönde
etkilemekte, devletin gerekli kamu ihtiyaçlarını karşılamasındaki etkinliğini düşürmekte, sosyal ve ekonomik kurumların verimli ve etkin bir biçimde çalışmasını
engellemekte ve kaynak dağılımını bozucu etkilerde bulunmaktadır.