ACİL DURUM VE AFETLERDE ULAŞTIRMA YÖNETİMİ VE UYGULAMALARI Dersi Uygulamalar, Kaza Araştırma ve İncelemeleri soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Kaza Araştırma ve İnceleme Raporunun bölümlerini açıklayınız.


CEVAP:

Özet: Kaza veya olaya ilişkin temel bilgilerin ifade edildiği bölümdür. Kaza veya olayın türü, zamanı, yeri ve gerçekleşme şeklinin olduğu; herhangi bir can kaybı veya yaralanma olup olmadığı; araçlar, yük, üçüncü taraflar veya çevrede bir hasar meydana gelip gelmediğinin açıklandığı bölümdür.Kaza veya olaya ilişkin bilgiler: Kaza veya olay hakkındaki detaylar, araçlar, araç seferlerine ait bilgiler,
kaza veya olay sonrası müdahaleleri ve arama kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgilerin yer aldığı bölümdür.
Kaza veya olayın gelişimi: Kaza veya olay öncesinde, esnasında ve sonrasındaki sürecin kronolojik bir sıra içinde anlatıldığı ve kaza veya olay ile ilgili insan, malzeme, teçhizat ve çevre gibi unsurlara yer verilen bölümdür.
Değerlendirme: Kaza veya olaya ilişkin bulguların analiz edildiği ve bunlar hakkında yorumlar yapılan bölümdür. Kaza veya olayla ilgili süreçler ve çevre şartları, varsa hatalı davranışlar ve ihmaller, malzeme hataları, tehlikeli maddeler, işletmeci kuruluş ve şirket yönetimine ilişkin hususları da içeren kaza veya olaya etki eden unsurlara bu bölümde yer verilir.
Sonuçlar: Kaza ve olayın oluşmasında etkili olan unsurlar, oluşmasını önleyecek unsurlar, olumsuz etkilerinin azaltılmasını sağlayacak unsurlardaki noksanlık veya yetersizlikler hakkında varılan yargıları açıklayan bölümdür.
Tavsiyeler: Değerlendirme ve sonuçlardan yararlanılarak oluşturulan ve kaza ve olayların önlenmesi için geliştirilmesi gereken emniyet tedbirleri ile mevzuat, tasarım, denetleme, yönetim, iş emniyeti, eğitim, bakım, onarım ve acil durum müdahalesi gibi alanlara ilişkin tavsiyeleri içeren bölümdür. Tavsiyeler, kaza
ve olaylarının önlenmesi maksadıyla, resmi kurum ve kuruluşlar, işletmeciler, araç üreticileri, şirketler, tanınmış kuruluşlar, meslek kuruluşları, uluslararası kuruluşlar gibi bunları en iyi uygulayabilecek durumda olan kurum ve kuruluşlara yönelik olarak yapılır. Bu bölüm, kaza veya olay incelemesi sırasında yapılabilecek geçici emniyet tavsiyelerini veya emniyet tedbirlerini de içerebilir.