CEZA HUKUKUNA GİRİŞ Dersi Suçun Yapısal Unsurları soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Kesintisiz Suç nedir? Detaylı olarak anlatınız.


CEVAP:

Fiilin icrasının süreklilik arz ettiği suçlara “kesintisiz suç” adı verilir. Örneğin, kişiyi hür- riyetinden yoksun kılma kesintisiz bir suçtur (m. 109). Mağdurun özgür olarak hare- ket etmesi engellendiği sürece fiilin icrası devam eder. Bu örnekte, mağdurun hareket hürriyetinin kısıtlandığı anda suç tamamlanır, mağdurun hareket serbestîsini yeniden kazandığı anda ise sonlanır. Dolayısıyla kesintisiz suçlarda suçun tamamlanması ve son- lanması ayrımı yapılır. Söz konusu ayrım, teşebbüs, zamanaşımı, yer bakımından yetkili mahkemenin tespiti gibi konularda önem taşır. Örneğin, dava zamanaşımı, suçun ta- mamlandığı andan itibaren değil, sonlandığı andan itibaren işlemeye başlar. Kesintisiz suç tamamlanıncaya kadar suça teşebbüse ilişkin hükümler uygulanabilir. Buna karşılık, suç tamamlanmış olmakla birlikte, fiilin icrası devam ederken failin elinde olmayan ne- denlerle sona ermesi hâlinde, artık teşebbüse ilişkin hükümler uygulanmaz. Bu durumda suç tamamlanmıştır. Ayrıca, fiilin icrası devam ettiği sürece, yani suç sonlanıncaya kadar kesintisiz suça iştirak mümkündür.

Belirtmek gerekir ki, kesintisiz suçlarda süreklilik arz eden netice değil fiilin icrasıdır. Bu nedenle, örneğin kasten yaralama suçunun işlenmesi sonucunda mağdurun yüzünde sabit bir iz kalması yahut mağdurun görme ya da işitme kabiliyetini kaybetmesi, bu suçun kesintisiz suç olduğu anlamına gelmez. Kasten yaralama suçu, ani suçtur.

Bir suç esas itibarıyla ani suç olmakla birlikte bazı durumlarda kesintisiz suç şeklinde de işlenebilir. Örneğin, hırsızlık suçu ani bir suçtur. Ancak petrol boru hattına yapılan bağlantı ile süreklilik arz edecek şekilde petrol çekilerek işlenen hırsızlık, kesintisiz suç niteliği taşır (m. 142, f. 3).