ORGANİZASYONLARDA DAVRANIŞ Dersi ORGANİZASYONLARDA KÜLTÜR VE DEĞİŞİMİ soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Kırk ayrı ülkedeki insanların işe ilişkin değerlerini inceleyen Hofstede göre farklı ülkelerde çalışan yönetici ve çalışanları kaç ayrı kültürel değerde sınıflandırılmıştır? 


CEVAP:

Hofstede, bu ülkelerde çalışan yönetici ve çalışanları beş ayrı kültürel değer üzerinde sınıflandırmıştır (Hofstede, 1980-1991). Bunlar;
1. Güç mesafesi (power distance): Bireylerin örgüt içindeki güç dağılımı eşitsizlikleri kabul etme düzeyidir
2. Bireysellik ve toplumculuk: Bireysellik, bir toplum içindeki insanların tek başına veya bir grubun üyesi olarak davranmasını ifade eder.Toplumculuğun yüksek olduğu toplumlarda ise bireyler, bir gruba ait olma ve güçlü bir birlikteliğe yöneliktir.
3. Yaşam kantitesi ve yaşam kalitesi veya erkeklik ve dişilik: bazı yazarlar bunu Yaşam Kantitesi ve Yaşam Kalitesi olarak kullanmaktadırlar. Yaşam kantitesi veya erkeklik, başarı, para, mülk gibi erkeğe özgü olduğu savunulan değerlerin egemenliğini ifade ederken; yaşam kalitesi ve dişilik ilişkiye önem verme, hassaslık, başkalarının refahıyla ilgilenme, yardım gibi değerlerin toplumdaki üstünlüğünü yansıtmaktadır. 
4. Belirsizlikten kaçınma (Uncertainty avoidance): Bu boyut bir kültüre üye olan insanların belirsiz veya bilinmeyen gelecekten duyduğu tedirginlik derecesi ile ilgilidir
5. Kısa süreli ve uzun süreli uyumdur (Orientation)Uzun süreli uyuma yönelik kültürlerde geleceğe dönük olma, tutumluluk, idareli olma ve direnç söz konusuyken; kısa süreli uyumların hâkim olduğu kültürlerde ise, geçmişe ve şimdiki zamana, geleneklere ve sosyal sorumluluklara saygı gibi değerler önemlidir.